Het OCMW biedt 2 vormen van hulp aan: Het recht op maatschappelijke integratie: werk; of een leefloon. Het recht op maatschappelijke hulp: financiële hulp of andere vormen van hulp, bijvoorbeeld een huurwaarborg, terugbetaling van medische kosten.
Als dakloze kan je een beroep doen op het OCMW van je gemeente voor tegemoetkomingen, medische en maatschappelijke hulp, schuldbemiddeling en meer. Het OCMW kan je ook tijdelijk huisvesten in een doorgangswoning. Het OCMW helpt ook ouderen die niet genoeg inkomen hebben om hun rusthuisopname te betalen.
Het merendeel van de OCMW's biedt volgende zorg aan: warme maaltijden aan huis, poetshulp, klusjesdienst, gezinszorg, een lokaal dienstencentrum, dagverzorging, een woonzorgcentrum, ... Bij het OCMW is iedereen welkom, ongeacht de leeftijd, sociale situatie en geloofsovertuiging.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) is in België een gemeentelijke openbare instantie. De OCMW's hebben tot doel elke persoon in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid (art.
Neen. Alhoewel het onderzoek naar de bestaansmiddelen van betrokkene een onmiskenbaar onderdeel uitmaakt van het sociaal onderzoek is het centrum niet toegelaten om systematisch alle rekeninguittreksels van betrokkene van de afgelopen 3 maanden op te vragen.
Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je medische kosten hoger zijn dan je zelf kan dragen. In zo'n geval kan je ziekenfonds of het OCMW tussenbeide komen en je een tegemoetkoming bieden. Er zijn verschillende maatregelen waarvan je kunt genieten.
Als je hulp van het OCMW krijgt, heb je mogelijk recht op gratis juridische bijstand. Je moet daarvoor van het OCMW: ofwel een leefloon krijgen; ofwel maatschappelijke hulp krijgen op regelmatige basis (financieel of materieel): bijstand in medische kosten, verbruikskosten, …
De leefloonbedragen zijn met ingang van 1 juli 2023 : Samenwonend: 825,61 euro per maand ( 9.907,30 euro per jaar)Alleenstaand: 1.238,41 euro per maand (14.860,96 euro per jaar)Gezinslast: 1.673,65 euro per maand ( 20.083,80 euro per jaar)
Neen.De maatschappelijk werker bij wie je de aanvraag doet, mag je aanvraag niet weigeren. Hij heeft geen bevoegdheid om te beslissen. De maatschappelijk werker is bevoegd om: je aanvraag te ontvangen; een sociaal onderzoek te doen; het dossier voor te bereiden.
Vraag uw gemeente of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Bent u uw baan verloren? Vraag dan eerst aan UWV of u recht heeft op een uitkering, zoals een WW-uitkering of WIA-uitkering.
De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener.
OCMW. OCMW staat voor 'Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn'. Deze organisatie van de overheid zorgt ervoor dat iedereen waardig kan leven. De medewerkers helpen je ook met je schulden.
Sociaal Werk Nederland is de brancheorganisatie voor het sociaal werk in Nederland.
Artikel 98, § 2 van de OCMW-wet is algemeen geformuleerd en bepaalt dat het OCMW de wettelijke verplichting heeft om de door haar gemaakte kosten te verhalen op de onderhoudsplichtigen van de begunstigde.
Je vraagt het leefloon aan bij het OCMW van de gemeente of stad waar je woont of gewoonlijk verblijft. Ben je student? Ga dan naar de gemeente waar je in het bevolkingsregister bent ingeschreven. Na je aanvraag moet je een bewijs van je aanvraag krijgen van het OCMW.
In bepaalde omstandigheden, wanneer uw inkomsten u niet toelaten om een behoorlijk bestaan te hebben, hebt u recht op een sociale uitkering, met name het leefloon. Het leefloon wordt op lokaal niveau uitgekeerd door het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn), dat onder meer financiële steun biedt.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2023: 809,42 euro voor een samenwonende persoon. 1.214,13 euro voor een alleenstaande persoon. 1.640,83 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
Als je een leefloon ontvangt van het OCMW, of niet genoeg geld verdient om de huur te betalen naast alle andere levenskosten, dan kan je een huursubsidie aanvragen bij het OCMW. Dit is een som geld die door de Vlaamse Overheid maandelijks aan je huurbaas betaald wordt. Daardoor moet jij minder huur betalen.
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
Het sociaal tarief is een maatregel om personen of gezinnen die behoren tot bepaalde categorieën van rechthebbenden te helpen om hun energiefactuur te betalen. Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit , aardgas of warmte.
Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.
Bij het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van uw gemeente kunt u terecht wanneer u geldzorgen of andere tekorten hebt. De sociale dienst onderzoekt samen met u op welke manier zij u het best kunnen helpen of begeleiden.
Het resulterende gestandaardiseerde en gedefleerde inkomen is laag wanneer het minder is dan 9.250 euro. Deze grens komt ongeveer overeen met de koopkracht van een bijstandsuitkering voor een alleenstaande in 1979, toen deze op zijn hoogst was.