Astma en COPD zijn allebei ontstekingen in de luchtwegen, toch zijn het twee hele verschillende ziektes. Astma is een blijvende ontsteking van de luchtwegen. Bij COPD zijn de luchtwegen beschadigd door bijvoorbeeld roken of doordat u voor een langere tijd in aanraking bent geweest met irriterende stoffen.
De meeste mensen met astma worden kortademig door huisstofmijt. Anderen worden benauwd van huisdieren, rook, pollen of parfumluchtjes. Chronische bronchitis en longemfyseem worden samen COPD genoemd. Bij COPD zijn de belangrijkste klachten: hoesten, slijm opgeven en kortademig- heid, ook bij weinig inspanning.
Bij COPD zijn je luchtwegen chronisch ontstoken, waardoor ze vernauwen: vandaar de naam 'obstructieve longziekte'. Daarnaast maken je luchtwegen te veel slijm aan, waardoor je gaat hoesten. De vernauwing van de luchtwegen is bij COPD, in tegenstelling tot bij astma, niet omkeerbaar met medicatie (puffers).
Astma en COPD zijn beide obstructieve en inflammatoire longziekten, die gekenmerkt worden door hoest en kortademigheid.
COPD is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen: chronische bronchitis;longemfyseem.
Chronische bronchitis of longemfyseem
De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt.
De huidige nationale en internationale COPD-richtlijnen adviseren om een COPD-exacerbatie te behandelen met glucocorticoïden, eventueel in combinatie met antibiotica. Objectieve criteria om te bepalen wanneer gestart moet worden met antibiotica ontbreken.
Wat de precieze oorzaak van astma is, is niet duidelijk. Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Als u of uw partner astma heeft dan hebben uw kinderen in de helft van de gevallen ook aanleg voor astma.
Niet alle mensen die COPD hebben, roken of hebben ooit gerookt, en niet alle mensen die jarenlang roken krijgen COPD. Het is daarom waarschijnlijk dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan van COPD ( Pérez-Rubio et al.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Vooruitzichten bij astma
Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar in deze tijd is het goed mogelijk om oud te worden met astma. Na de diagnose stelt de huisarts of longarts samen met jou een behandelplan op. Je zorgverleners helpen je om te gaan met astma.
De klachten bij astma kunnen soms vanzelf overgaan. Maar ook ineens weer terugkomen, bijvoorbeeld bij verandering van het weer. Astma is goed te behandelen, zodat u er weinig of geen last van heeft. Maar de aanleg voor astma blijft, het gaat dus nooit echt over.
Moe zijn en minder energie hebben. Veel mensen met een longziekte herkennen dit. Je kunt niet alles wat je vroeger deed. Kleine dingen als douchen en aankleden kunnen je energie voor die dag al verbruiken.
COPD is een verzamelnaam voor twee chronische aandoeningen, namelijk longemfyseem en bronchitis. Bij COPD werken de longen niet meer volledig, doordat ze constant ontstoken zijn (chronische bronchitis) of omdat er longblaasjes verloren gaan (longemfyseem).
Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën. Een verhoogd totaal IgE kan verdacht zijn.
Bij astma: zijn je luchtpijptakken continu ontstoken: Het slijmvlies in je luchtpijptakken zwelt op en blokkeert de doorstroming van lucht. Dat veroorzaakt aanvallen van kortademigheid, piepende ademhaling en hoesten.
Schimmel, fijnstof, huisstofmijt en een te hoge luchtvochtigheid kunnen allemaal astmatische klachten veroorzaken, zoals piepende ademhaling, benauwdheid, langdurig hoesten, vermoeidheid en een verminderde conditie. Het is belangrijk om deze astma-veroorzakers aan te pakken of, indien mogelijk, te voorkomen.
Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden. Astmaklachten kunnen uitgelokt worden door allergische en niet-allergische prikkels: Niet-allergisch prikkels: mist, koude lucht, tabaksrook, uitlaatgassen , inspanning, …
Ontstekingsremmers/luchtwegbeschermers
Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals je arts voorschrijft. Zorg dat je ze elke dag en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heb je geen klachten.
Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).
Luchtwegverwijders hebben ook effect op andere organen. Het hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen.Bij hoge doseringen kunnen de handen gaan trillen, en kun je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Je wordt snel benauwd. COPD zie je niet op een longfoto. Met een blaastest kun je heel goed zien of je COPD hebt.
In het begin van de ziekte voel je je vooral benauwd en kortademig bij stevige lichamelijke inspanning, maar later kunnen ook kleine dingen je kortademig maken. Bijvoorbeeld de trap oplopen of jezelf aankleden. Neem hiervoor dan rustig de tijd, of neem een pauze.
Onderzoeken t.b.v. de diagnose COPD
Een oximeter meet het zuurstofverzadigingsniveau in het bloed tijdens de slaap; Een Doppler-echografie, uitgevoerd met een transducer. De echografie beoordeelt de toestand van het cardiovasculaire systeem; Hartkatheterisatie, waarbij een katheter in een slagader wordt gebracht.