Verwijder dus altijd zo veel mogelijk pitten voordat je iets aan je konijn of knaagdier voert! Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado's, olijven, dadels, walnoten en mango's!
Als groenvoer kan gegeven worden o.a.: andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, sla, andijvie, witlof, paardenbloemblad, wortel, wortelloof en gras. Een cavia mag ook fruit krijgen, maar slechts in kleine hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld een klein stukje appel.
Welke groentes mogen niet aan cavia's gevoerd worden? Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Elke cavia is anders, en de meeste cavia's hebben een specifieke voorkeur voor bepaald voer. Vaak vallen wortelen, komkommer en paardebloembladeren goed in de smaak.
Je mag je cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenten, fruit en verse kruiden geven. Geef je cavia geleidelijk aan groenten aangezien hij last van zijn darmen kan krijgen. Koolsoorten, ijsbergsla en komkommer kunnen diarree veroorzaken. Je kan je cavia witlof, paprika, tomaat, selderij en andijvie geven.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
De meeste cavia's en konijnen zijn gek op stukjes banaan. Je kunt ze kopen in kleine potjes of zakjes, in schijfjes of gebroken stukjes. Deze stukjes zijn meestal gebakken in olie (vaak kokosolie), waardoor het een erg vet hapje wordt. Geef ze dus met mate en niet aan dikke dieren.
Een cavia moet altijd beschikken over eten en mag nooit zonder voer zitten. De spijsvertering is zodanig ontwikkeld dat de darmen altijd gevuld moeten zijn. Een cavia eet de hele dag door kleine beetjes.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking!
Deze meeste konijnen zijn er dol op! Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Hoewel wij ons misschien niet zoveel voor kunnen stellen bij een cavia in de pan, is het in andere delen van de wereld heel normaal. Zo eten mensen in Zuid-Amerika (met name in Peru) regelmatig cavia's. De smaak is te vergelijken met varkensvlees, donker kippenvlees en konijn.
Je kunt cavia's o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia's er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel. Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: geef met mate.
Verse groenten zoals wortelloof, spinazie en witloof zijn een smakelijke afwisseling. Ook mag je af en toe een stukje wortel of fruit geven. Als de cavia iets nog nooit gegeten heeft, laat hem dan eerst aan dat voeder wennen door te beginnen met kleine stukjes. Cavia's eten ook graag gras en paardenbloemen.
Cavia's eten ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen. Zo kunt u variatie aanbrengen in welk voedsel u uw cavia geeft.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Cavia's kunnen kleuren waarnemen
Ze kunnen kleuren zoals groen, blauw en geel onderscheiden. Dit opent een hele nieuwe dimensie van visuele ervaring voor deze schattige knaagdieren. Ze kunnen genieten van de verschillende tinten in hun omgeving en reageren op kleurrijke objecten en voedsel.
Cavia's kunnen zeker teveel eten. Hooi mag je ze onbeperkt geven, maar voor hardvoer wordt vaak een maximum van 20-40 gram per kilo gewicht aangehouden. Aan groenten en gras kun je ze het beste langzaam laten wennen. Van teveel tegelijk kunnen ze problemen krijgen.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt. Aai met de haren mee naar achteren, vanaf achter de oren naar achteren. Blijft hij zo brommen, dan is hij waarschijnlijk niet zo'n knuffelkont.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.