Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt.
De hormonen in je lijf zorgen ervoor dat je opwinding op een lager pitje komt te staan. Zolang je borstvoeding geeft, kan het lastiger zijn om klaar te komen of opgewonden te raken dan daarvoor."
Seks, om specifiek te zijn penetratie, kan pijnlijk zijn. Dat kan komen door de hechtingen of het littekenweefsel, maar ook puur doordat je moeite hebt met ontspannen – omdat je het te spannend vind of jullie er niet over praten samen – en je daardoor (on)bewust de bekkenbodem aanspant.
Na 3 maanden heeft 78,3% van de vrouwen weer gemeenschap gehad, bij zes maanden 94%, en dit loopt op tot 98% bij achttien maanden. De meeste vrouwen ervaren pijn bij de eerste keer gemeenschap na de bevalling (85,7%). Bij achttien maanden na de geboorte heeft 24% van de vrouwen nog pijnklachten bij vrijen.
Nadat je een baby eruit hebt geperst, kan je vagina wijder aanvoelen dan eerder. Het kan ook uitgerekt, zachter en minder elastisch aanvoelen. [3] Het kan er ook gekneusd en gezwollen uitzien of aanvoelen. Dit zou binnen een paar dagen na de bevalling moeten herstellen terwijl jij went aan moeder zijn.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Bij de meeste vrouwen wordt de zwelling na een week al minder, maar het kan vier tot zes weken duren totdat je schaamlippen en vagina weer haar originele formaat terug heeft. Je vagina kan behoorlijk droog zijn na de bevalling, en ook erg nauw zijn van binnen.
Jullie hebben wellicht al een tijdje geen seks meer gehad en je hebt een kindje gebaard. Het is dan ook niet vreemd dat de seks anders voelt dan voor je zwangerschap. Verloskundigen en artsen raden aan om minimaal zes weken te wachten met vrijen, maar dit verschilt uiteraard per vrouw.
Iedere dag even luchten
De combinatie van bloedverlies en kraamverband kan het wat broeierig maken, dus af en toe blootstellen aan lucht is belangrijk. Leg gewoon een handdoek of matje onder je billen. Zorg er wel voor dat er niet net kraamvisite aan je bed staat.
Als je geen borstvoeding geeft, kun je al vanaf 3 weken na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Denk daarom al tijdens je zwangerschap na over betrouwbare anticonceptie voor na de bevalling. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden, zorg dan dat je een voorbehoedsmiddel gebruikt als je seks hebt.
Bevalling opwekken door te vrijen
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën. Maar vrijen werkt ook op een andere manier: in sperma zit ook een hormoon.
Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
Uitscheuren houdt dus in dat er een scheurtje/ruptuur ontstaat tijdens de bevalling. Meestal is dit onschuldig, maar het kan ook erg vervelend en pijnlijk zijn.
Spoelen na het plassen. Om infecties tegen te gaan, adviseren wij u om tijdens of na het plassen uw vagina en het gebied tussen de vagina en de anus te spoelen met (lauw) kraanwater. Het branderige gevoel dat u misschien heeft na een vaginale bevalling tijdens het plassen kan hierdoor verminderen.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven.
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld.