Wat je merkt als je gedrogeerd bent, hangt af van het middel waarmee je gedrogeerd bent. In de meeste gevallen gaat het om verdovende middelen. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid, misselijkheid, controleverlies, een slap gevoel, bewusteloosheid en geheugenverlies.
Hoe komt iemand er dan wél achter of hij of zij gedrogeerd is? Een slachtoffer kan (meestal) een urinetest laten doen bij de huisarts of zelf een test online kopen. Deze urinetest kan zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn.
Soms zijn er echter geen fysieke tekenen, maar heb je wel de indruk of het aanvoelen dat je verdoofd werd. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld droomfragmenten, zogenaamde flashbacks van wat gebeurd is, maar kunnen dit niet plaatsen. Vaak voelen ze bij deze beelden of dromen angst, zonder te weten waarom.
Wat je voelt als je gedrogeerd bent hangt af van de drug of het medicijn, maar je kan bijvoorbeeld een black-out krijgen, misselijk worden, overgeven, gekke dingen doen, zien of voelen, bewusteloos raken of juist heel wakker zijn.
Mensen die vermoeden dat ze gedrogeerd zijn, kunnen de dag erna een test doen. De huisarts biedt soms een urinetest aan, maar ook online zijn tests te verkrijgen. Het is wel belangrijk dat de urine zo snel mogelijk na het vermoeden van drogering wordt opgevangen en bewaard.
Het is moeilijk om GHB in een drankje te herkennen, vooral omdat je smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als je GHB neemt zonder te hebben gedronken, proef je het beter. GHB wordt in het uitgaansleven, maar ook thuis gebruikt. Bijvoorbeeld bij seks.
Dan kan je ook altijd naar de huisarts of de praktijkondersteuner bij de huisarts. Bij de situatie stilstaan kan van grote waarde zijn. Voor hulp en advies kun je ook (anoniem) terecht bij de infolijn en chat van Sense.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Afkicken GHB verslaving
De behandeling begint altijd met afkicken. Jouw lichaam ontwent van GHB. Ontgiften kan thuis of in een kliniek, maar liever behandelen we je in een kliniek. Als je GHB verslaafd bent krijg je klachten bij het stoppen met GHB.
Out gaan betekent dat je bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is schadelijk voor het lichaam. Als dit gebeurt is er een grotere kans op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma. Het is opvallend hoe licht er soms gedacht wordt over een black out of out gaan.
GHB werkt veel sterker op een lege maag. Je vermindert dan ook het risico van overgeven. Wacht na het eten minstens 4 uur voordat je GHB inneemt. Als je GHB op een (tamelijk) volle maag neemt, werkt het bijna niet of duurt het veel langer voordat het begint te werken.
GHB zit doorgaans in buisjes met een volume van 5 ml. Ze zijn niet altijd tot de rand gevuld. Gebruik nooit meer dan 2,5 ml in een keer. Het gebruik van 3 ml kan al een overdosis veroorzaken.
GHB is een verdovend middel. Je kunt het bewustzijn verliezen en in een diepe slaap raken waar je pas na uren uit ontwaakt – of helemaal niet meer. In die 'GHB-slaap' kun je ademhalingsproblemen en stuiptrekkingen krijgen. Als je moet overgeven terwijl je slaapt, kun je stikken in je eigen braaksel.
Presentatie bij GHB-gebruik
Doorgaans blijft de ademhaling intact, al neemt de ademfrequentie af en neemt het teugvolume toe. De ogen kunnen naar buiten gericht staan. De diep slaap bij een overdosis duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Ontwenningsverschijnselen drugs
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer drugs te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Binnen 24 uur kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan: hallucinaties, versnelde hartslag, heftige angst, verhoogde bloeddruk, onrust, plotselinge verwardheid, versterkte spierafbraak en insulten (een 'toeval'). De verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.
Een tandarts kan een drugsgebruiker soms snel identificeren. Bijvoorbeeld als een patiënt methamfetamine gebruikt, kan er sprake zijn van tandbederf en tandvleesontsteking. Deze patiënten komen dan ook vaak naar de tandarts voor een cosmetische behandeling.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Over dik worden, ondervoeding, vreetbuien en je eigen lichaam opeten. Dat alcohol en drugs niet gezond zijn, dat weten we natuurlijk wel… Maar wist je ook dat veel genotmiddelen effect hebben op je eetlust en je spijsvertering, en daarmee op “de lijn”? Weet jij welke middelen passen bij de volgende uitspraken?
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
Hierdoor kan je ongecontroleerde bewegingen maken met je mond. Zo kan je kaak heen-en-weer gaan, zuigbewegingen maken of doet men de tong ongecontroleerd uit de mond. Dit kan ook in je slaap zijn inderdaad. Hierdoor drogen je lippen uit en kan het geirriteerd raken.