Bij een lucide droom is de dromer zich ervan bewust dat hij droomt, en kan hij ook keuzes maken. Je droomt wel verder, maar je kijkt anders tegen de droom aan, omdat je weet dat die los staat van de realiteit. De kenmerken van een lucide droom: Je weet dat je droomt.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Heb je een lucide droom, dan ben je als dromer bewust van het feit dat je droomt. Zo'n gek twilighterig gevoel dat je bekruipt wanneer je iets droomt wat echt, echt, écht niet kan en je plots doet beseffen: hé, dit kán helemaal niet, koalaberen kunnen helemaal niet autorijden en praten.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Een nachtmerrie kan worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen. Het komt vaak voor dat een nachtmerrie een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds 'sterker' en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer 'aanslaat'.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Huilen kan een van de grootste uitlaatkleppen zijn als je aan emotionele wonden lijdt, of een van de beste uitingen van geluk als je iets te vieren hebt. Het kan ook gepaard gaan met geeuwen, een reactie zijn op lichamelijke pijn, of het gevolg zijn van een lachbui. Je kunt zelfs huilen in je slaap.
Soms lijkt een droom twee uur te duren, omdat er voor je gevoel ontzettend veel gebeurt, maar in werkelijkheid is dit dan een paar minuten. Gemiddeld droom je maar een kwart van je hele nacht slaap."
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Deze droomtechniek heet 'lucide dromen'. Lucide dromen zijn dromen waarin je weet dat je aan het dromen bent. Dat betekent dat de dromen realistischer zijn waarin jij de controle hebt over je droom.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Nachtmerries door stress en angst
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
De hersengebieden die getriggerd worden door angst in een droom, zijn bij een confrontatie met een angstaanjagende situatie in het echt minder actief. En het hersengebied dat levensechte situaties beoordeelt, reageert dan ook sterker.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst. Een onregelmatig slaappatroon en slaapgebrek kunnen van invloed zijn.
Nachtangst ontstaat wanneer je van de lichte slaapfase naar de diepe slaapfase gaat. In de overgang kan het gebeuren dat er angst ontstaat die groot genoeg is om het gedeelte van het brein te activeren dat gaat over bewegingen en taal. Daardoor kun je tijdens een aanval heftig schoppen, gillen en huilen.
Een seksdroom over iemand die je overdag allesbehalve aantrekkelijk vindt, of misschien zelfs wel irritant: het kan super verwarrend zijn. Deze dromen kunnen betekenen dat hoe onaantrekkelijk of irritant je een persoon ook vindt, je wel klaar bent om nieuwe dingen over hem of haar te ontdekken.
Dromen over iemand die je leuk vindt, kunnen verschillende scenario's hebben. Je droomt bijvoorbeeld dat je crush ook verliefd op jou is. Wanneer je dit droomt, is het tijd om de persoon te vertellen over je verliefdheid. Volgens de droom verlang je ernaar dat hij of zij hetzelfde voor jou voelt.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
2) Schreeuwen zonder stemJe bent je stem verloren en kunt niet meer schreeuwen om hulp. een symptoom zijn van slaapverlamming. Tijdens de REM-slaap dromen we. praten.