Niet welkom: pitbull terriër, fila brasileiro, tosa inu, dogo argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van een hond met een wolf(achtig ras). Honden die qua uiterlijk op deze rassen lijken, hebben officiële stamboompapieren nodig om hun ras te bewijzen.
Hoewel Nederland op dit moment geen verbod kent op het houden van honden van welk ras dan ook bestond er tussen 1993 tot 2008 wel een fok- en houdverbod voor pitbullachtige honden. Deze Regeling agressieve dieren kwam er na bijtincidenten waarbij in totaal drie kinderen om het leven waren gekomen.
Bepaalde rassen verboden
En in bijvoorbeeld Frankrijk zijn ook kruisingen van de American Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, mastiff, boerboel en tosa niet welkom. Ook Denemarken, Noorwegen, Spanje, Portugal, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Kroatië hebben lijsten met verboden rassen.
Als je hond zwaarder is dan 20 kg.of een schofthoogte heeft van meer dan 40 cm. moet je (officieel) een muilkorf bij je hebben.
Een muilband of -korf voor honden is niet verplicht maar wordt aanbevolen, de treinbegeleider kan eisen dat je de muilband of -korf aanbrengt.
Een hond op restaurant is dus niet verboden, als de uitbater er tenminste mee akkoord gaat. Gezelschapsdieren mogen daarentegen niet binnen in een supermarkt, bij de bakker of bij de slager: daar is immers geen verbruikszaal. Er bestaat ook een uitzondering voor assistentiehonden.
Er zijn enkele gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Honden mogen bijvoorbeeld niet op kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden komen. Daarnaast zijn er losloopgebieden waar honden los mogen lopen zolang ze daarbij het verkeer en andere bezoekers niet hinderen en het wild niet verstoren.
Met een goede, diervriendelijke muilkorf kan een hond ook gewoon blaffen. Je kunt blaffen dus alleen voorkomen met een snuitje, en die mag dus niet langer om dan een paar minuten en alleen als je er bij bent.
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terrier, American Staffordshire terrier (Pitbull), Mastiff en Tosa zijn verboden.
Daarbij dienen de volgende rassen een muilkorf te dragen: Dobermann, American Staffordshire Terriër, Bull Terriër, Rottweiler, Duitse herder, Belgische herder, Japanse krijger honden, Japanse Spit, Mastiff en Sarlaninac.
De hond werd ook gebruikt als waakhond of als “pakezel”. In de 19e eeuw werd de hond ook ingezet bij wrede, maar toentertijd erg gevraagde hondengevecht totdat ze in 1908 in Japan verboden werden. Om de gevechtshonden nog groter en krachtiger te maken, werden ze gekruist met Tosa- en Mastiff-honden.
Honden met korte snuit fokken met honden met langere snuit mag binnenkort niet meer. Het fokken van honden met een extreem korte snuit, zoals mopshonden, met honden met een langere snuit wordt donderdag verboden. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit scherpt de regels aan.
Pitbulls zijn in Nederland verboden. Punt. Want de overheid is ervan uitgegaan dat zo'n verbod bijtincidenten zou voorkomen.
Dieren die Zwitserland betreden dienen gechipt te zijn. Honden met een gecoupeerde staart of oren zijn verboden Zwitserland in te voeren. Aan de hand van de duur van het verblijf kunnen hier uitzonderingen op gemaakt worden.
In het Belgische verkeersreglement ('de Wegcode') staan geen specifieke voorschriften over hoe u uw hond moet vervoeren in de auto. Nergens staat voorgeschreven dat de hond in een transportbox ('bench') moet zitten of op een andere manier gezekerd moet zijn. Evenmin is de plaats in het voertuig bepaald.
In België is identificatie van je huisdier door middel van een chip verplicht. Zorg dat je hond een geldige rabiësinenting heeft, voordat je hem meeneemt op vakantie naar België. Pups die jonger zijn dan drie maanden mogen het land niet in, omdat ze nog niet ingeënt kunnen worden. België is een hondvriendelijk land.
Je kunt het blaffen ook afleren met een anti blafband. Een anti blafband reageert als je hond blaft. Door je hond af te leiden, leert hij het blaffen vanzelf af. De traditionele blafband geeft je hond een elektrische schok als hij blaft.
In de dagperiode werd er iedere dag tussen 0,5 en 4 minuten geblaft. Je kunt je afvragen hoelang de honden mogen blaffen om te voldoen aan 50 dB(A). De NSG heeft een richtlijn uitgegeven voor de beoordeling van hinder door hondengeblaf.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Overal geldt een opruimplicht, behalve in de hondenuitlaatplaatsen. Let op: ook in losloopgebieden en plantvakken moet de poep opgeruimd worden! Honden moeten altijd aangelijnd zijn, behalve buiten de bebouwde kom, in losloopgebieden en in de hondenuitlaatplaatsen.
Honden aan de lijn
Honden zijn binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd, tenzij het om een afgeschermde hondenuitlaatplek gaat. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen, tenzij dit anders door borden is aangegeven.
Honden moeten binnen de bebouwde kom altijd worden aangelijnd. Uitzondering op het aanlijngebod zijn de hondenuitlaatvoorzieningen, de aangewezen losloopgebieden en openbare plaatsen buiten de bebouwde kommen. Daar mogen honden dus wel los lopen.