Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, hertachtigen, sommige eenden en andere vogels en beren die in de buurt van eiken leven. Bij deze dieren bestaat soms 25% van de wintervoorraad uit eikels. Eikels werden vroeger gebruikt om varkens te voeren (mast).
Beukennootjes vallen voornamelijk in de smaak bij vogels als keep en vink, maar ook boomklever en verschillende soorten mezen. Gaaien zijn dol op eikels: de Latijnse naam, Garrulus glandarius, is dan ook te vertalen als 'voortdurend krassende eikelzoeker'.
De bosmuis is een van de dieren in het bos welke eikels eten. Als voorraad voor de winter worden ze ook begraven.
Waarom: Eikels zijn een waardevolle en lekkere bijvoedering voor varkens. Wat levert het je op: Voor elke kilo schone eikels krijg je meteen 15 eurocent.
Bij te droge omstandigheden, zeker in combinatie met zeer hoge temperaturen, verdampen bomen meer vocht dan ze op kunnen nemen. Om te voorkomen dat ze helemaal uitdrogen, kunnen ze bladeren opkrullen of laten vallen.
Een ander handig hulpmiddel is een eikel/notenraper. Deze eikelraper op steel kun je met de 'kooi' over het gras rollen. Eikels komen in deze kooi terecht waarna je ze kunt verwijderen. Het voordeel van deze eikelraper is dat je niet hoeft te bukken.
Zo'n vijf à tien gegeten eikeltjes kunnen genoeg zijn om een hond van 10 kilogram te vergiftigen. In tegenstelling tot eikels zijn kastanjes en dennenappels niet giftig voor honden. Wees echter ook voorzichtig met deze herfstvruchten. Je hond kan zich namelijk verslikken.
De eikelmuis is een middelgrote slaapmuis met een opvallende zwarte tekening op het gezicht; het masker. Verder is de tweekleurige, lange, pluimvormige staart een opvallend kenmerk. Deze is aan de bovenzijde bruin en wordt naar de punt toe zwart, terwijl de onderzijde, net als de eindpluim, wit is.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Eikeltjes en duiven
Voor menige vogel, en in elk geval voor de ekster, vlaamse gaai, kauwtjes en duiven, is de herfst het seizoen om er nog even lekker op los te eten, of om het aanwezige voedsel te verstoppen voor later. Gaaien verstoppen ze onder de grond, eksters graven ze weer op.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Vogels hebben in de lente vooral behoefte aan eiwitten (bijv. gedroogde insecten), energierijke dingen (zoals rozijnen) en kalk (vergruisde eierschalen). Aan vet hebben ze nu minder behoefte, maar het is wel een handig plakmiddel om er een vetbol of iets wat daarop lijkt te maken.
Met nog maar 100-150 exemplaren in het wild gaat de populatie van het ernstig bedreigde dier in heel Europa hard achteruit. De eikelmuis staat in de categorie 'Ernstig Bedreigd' vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren en komt in Nederland momenteel alleen nog voor in Zuid-Limburg.
"Door het opruimen van het landschap, door het opruimen van oud hout en de schaalvergroting van het agrarische gebied." Volgens Van Norren zijn eikelmuizen heel erg gebaad bij rommelhoekjes, wildernis, bosranden en hagen.
De relmuis is een nachtdier. Hij eet noten, zaden, vruchten, paddenstoelen, schors en insecten. Daarnaast plunderen ze zo nu en dan nesten van vogels, op zoek naar eieren en jonge vogels.
Eikels zijn giftig voor honden.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.
Eikels zijn prima eetbaar, dus het is tijd om ook zelf aan de slag te gaan. Je raapt ze tussen oktober en december. Gebruik geen groene eikels, pluk al helemaal geen verse van de boom en laat ook eikels met een gaatje erin lekker op de grond liggen.
Het is eigenlijk heel simpel: sta niet toe dat jouw hond met eikels speelt of ze opeet. Als je rakker al bezig is en met eikels speelt, probeer de eikel dan te ruilen voor een ander speeltje. Pak, waar het kan, ongezien de eikel weg en leid je hond af met het andere speeltje.
Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Ook voor andere dieren, zoals honden, zijn eikels giftig! Onrijpe, groene eikels bevatten de hoogste hoeveelheid tannine.
Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober. De hoeveelheid zaad die eiken produceren verschilt erg per jaar. Eens in de zoveel jaar, als de weersomstandigheden goed zijn en de bomen genoeg reserves hebben, produceren ze veel meer eikels dan anders.
Elk jaar rond deze tijd vallen de eikels en beukennootjes van de bomen. Maar dit jaar valt er een stuk minder. Dat komt door het koude voorjaar en de regenachtige zomer. Daardoor groeide er minder aan de bomen.
Voor sommigen zijn die eikels een last, vooral als ze op je auto of hoofd vallen, of als je tuin of paardenwei bezaaid ligt met die ronde bolletjes. Maar er zijn ook heel wat mensen in de weer om hier geld mee te verdienen. Veevoer of menselijke consumptie? Eeuwenlang werden eikels geraapt om als varkensvoer te dienen.
Veel voorkomende eikenbomen zijn de Zomereik, Amerikaanse eik, moeraseik, hongaarse eik en de moseik. De amerikaanse eik en de moeraseik zijn ook bekend om de opvallende herfstkleuren in allerlei tinten rood en oranje. Bekende groenblijvende eikenbomen zijn de steeneik en de kurkeik.
Heeft u nog pinda's liggen of vinden uw tuinvogels écht alléén maar pindakaas lekker, voer dat dus gerust, maar let op: Bij heel warm weer kan pindakaas sneller bederven, hang het daarom liever in de schaduw en kijk af en toe of het er nog goed uit ziet.