De meest voorkomende haaiensoorten aan onze kusten zijn de doornhaai, de haringhaai en de hondshaai. In 1937 zou er een hamerhaai gesignaleerd zijn bij Denemarken maar dat bleek een verzinsel.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Op dit ogenblik leven zo'n 20 soorten haaien in de Noordzee. Het merendeel van hen is echter zeldzaam, sommige soorten zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Slechts 3 soorten komen we geregeld tegen op Vlaamse visveilingen: de Hondshaai, de Kathaai en de Gevlekte gladde haai.
De ruwe haai is een van de grootste haaien die langs de Nederlandse kust wordt aangetroffen. Het dier kan maximaal 1,95 meter lang worden, met een gewicht van 44,7 kilo en een leeftijd van 55 jaar.
In de Noordzee zwemmen wel zo'n 220 verschillende soorten vissen, waaronder 9 soorten haaien en 9 soorten roggen.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Haaienaanvallen in de Noordzee
De enige haai in de Noordzee waar mensen voor moeten uitkijken is de doornhaai.
Er is één onduidelijke waarneming van een levende witte haai in de Noordzee, vanaf een boorplatform. Witte haaien zijn de grootste roofvissen die nu nog bestaan. Ze halen een lengte van vijf meter en een gewicht van meer dan 1000 kilo.
Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar verpleegsterhaaien te zien zijn en er zijn geen aquaria in Europa bekend die er mee fokken.
Voorbeelden zijn de witte haai, de tijgerhaai en de witpunthaai. Dergelijke haaien komen niet voor in de Noordzee, dus van haaienaanvallen zal aan de Nederlandse kust nooit sprake zijn.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
In deze aaibak leven ongevaarlijke haaien en roggen die voorkomen in de Noordzee en Oosterschelde. Als deze haaien en roggen genoeg hebben gegeten krijgt de groep een kijkje boven het grootste aquarium. In dit aquarium met meer dan 300.000 liter tropisch zoutwater leven verschillende soorten tropische haaien.
Er komen tientallen haaiensoorten voor in de Middellandse Zee, maar ze worden doorgaans niet veel gezien langs de stranden. Als er wel een haai wordt gespot, gaat het meestal om de blauwe haai.
Vissers die geen ervaring met deze haaien hebben, lopen zeer veel gevaar, omdat deze haaien zeer snel, krachtig, zeer agressief zijn, ver en hoog kunnen springen. Het is niet de eerste keer dat deze haai in een boot springt en aanvalt, of de boot zelfs aanvalt. Deze haai is voor de mens gevaarlijk.
Ruwe haai (Galeorhinus galeus) en (gevlekte) gladde haai (Mustelus mustelus) zijn soorten die onze kustwateren aandoen en waarschijnlijk ook wel eens in de diepere delen van de Waddenzee voorkomen. Beide soorten zijn levendbarend.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
De grootste haai die in de Noordzee kan voorkomen is maar liefst 12 meter lang en heet dan ook niets voor niets de reuzenhaai. Deze haai komt als gast uit de Atlantische Oceaan ook af en toe een bezoekje brengen aan de Noordzee en kan dichter bij de kust komen dan je misschien zou denken.
De witte haai
Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien. Gelukkig zijn de meeste aanvallen niet dodelijk.
Ballina, Australië
Overal in de wateren rond Australië leven haaien, maar de meeste dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales, waar volgens de International Shark Attack File 228 aanvallen hebben plaatsgevonden sinds 1700.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
Isla Mujeres, Mexico
Walvishaaien zijn de grootste haaien in de oceaan en in de zomermaanden wemelt het ervan bij Isla Mujeres. Lokale bedrijven organiseren snorkeltrips vanaf Isla Mujeres en het vasteland bij Cancun. Je kunt in het heldere water met de walvishaaien zwemmen.
Haaien zijn overal in de Middellandse Zee te vinden. Er zijn waarnemingen geweest in Spanje, Italië, Kroatië, Griekenland, Cyprus en Turkije.