Neutrale synthetische zepen reinigen natuursteen zonder te voeden. Doordat deze zepen de voegen kunnen aantasten, is het belangrijk om met zuiver water te spoelen. Natuurlijke zepen voeden natuursteen terrastegels wél. Alleen laten ze een laagje achter dat je best verwijdert met schoon water.
Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, of agressieve chemische producten zoals chloor, ammonia of azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Gebruik geen schuurspons om uw natuursteen regelmatig te reinigen. Door hard te schuren op de natuursteen met een schuurspons raakt de vloer beschadigd. Gebruik liever een zachte spons of microvezeldoek.Wilt u de natuursteen grondig reinigen, dan kunt u bijvoorbeeld een borstel gebruiken.
Gebruik geen groene zeep
Wist je trouwens dat natuursteen tegels schoonmaken met groene zeep ook niet zo'n goed idee is. Groene zeep is wat vettig. Dat komt omdat een belangrijk bestanddeel van groene zeep olie is. Het resultaat is een streperige en vlekkerige vloer die juist nog meer vuil aantrekt.
Hou je natuursteen altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, vet, olie en andere soorten van vervuiling. Deze kunnen namelijk beschadigingen en/of vlekken achterlaten die niet meer te herstellen/verwijderen zijn.
Blauwe steen
Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten. Het is belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken of meteen eventuele vlekken weg te poetsen. Voor het reinigen van blauwe steen kun je Dreft original, Cif of een speciale natuursteen reiniger gebruiken.
Natuursteen schoonmaken is makkelijker dan vaak gedacht wordt. Vrijwel alle natuursteen vloeren en vloeren van ouderwetse plavuizen of estriken maakt u het beste schoon met Lijnoliezeep. Zeker als de vloer ook voorzien is van een (lijn-)olie afwerking is onderhouden met Lijnoliezeep een uitstekende keuze.
Voor het beschermen en verfraaien van natuursteen, zoals bijvoorbeeold Belgisch Hardsteen, wordt vaak Ruwol Gekookte Lijnolie gebruikt. Ruwol Gekookte lijnolie dringt in de zeer kleine poriën van de steen waardoor het beschermd wordt tegen vuil en water. Deze toepassing is zowel voor binnen als buiten geschikt.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water.
Vermijd bijtende of schurende producten
Natuurlijke zeep is de beste optie om je tegels te reinigen en je vloer te doen glanzen. Eventueel kun je het water ook aanlengen met een mild product speciaal voor natuurstenen. Let altijd op de pH-waarde van het schoonmaakmiddel: die mag nooit te hoog zijn.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Voor deze toepassing heeft u lijnolie en terpentijn nodig. Meng 50% lijnolie met 50% terpentijn en breng vervolgens hiervan een dunne laag aan op de steen. Verwijder het overtollige middel indien u te veel heeft aangebracht om eventuele sporen te voorkomen, Laat het gedurende 48 uur drogen.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Wat is het verschil tussen rauwe en gekookte lijnolie? Gekookte lijnolie is een olie die sneller opdroogt en er mooier uitziet.Rauwe lijnolie kan weer beter tegen vocht, maar is niet weerbestendig, terwijl gekookte lijnolie dat wel is.
Waarom azijn en natuursteen geen goede combinatie zijn
Hiermee gaat niet alleen het vuil weg wat op natuursteen zit, maar kan ook voor verkleuring zorgen van de natuurstenen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Daarbij komt kijken dat wanneer je azijn gebruikt, je het milieu enorm aan het beschadigen bent.
Om deze reden mag u ook absoluut geen azijn als schoonmaakmiddel voor natuursteen gebruiken Ook soda raden we af.
Boenzeep zorgt ervoor dat een oppervlak schoon wordt.Daarnaast voedt het de tegels. De voeding is in principe de plantaardige olie die in de boenzeep zit, deze vult poriën in de tegels zodat vuil er daarna niet in kan trekken. Zo blijft uw vloer dus langer schoon.
Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!
Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien.
Vlekken op natuursteen zijn vooral gevaarlijk als ze zuren of vetten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroen, wijn, olie, … Niet toevallig komen vlekken op natuursteen dan ook vooral voor in de keuken, en meer bepaald op het aanrecht.
Hardsteen olie geeft een mooie donkere kleur
De olie zorgt ervoor dat het oppervlak een paar tinten donkerder wordt. Dit geeft als voordeel dat het ook een camouflerende werking heeft op de hardsteen.