Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug.
Wat is een vlam in de pan en hoe ontstaat het? Een vlam in de pan houdt simpelweg in dat de inhoud van de pan in brand vliegt. Dit kan gebeuren wanneer hete olie of boter overkookt en in contact komt met de hittebron onder de pan. De inhoud van de pan hoeft niet per se in contact te komen met de hittebron.
Staat je jas in de fik, dan is het is belangrijk dat je niet gaat rennen! Dat maakt het alleen erger. Probeer je jas zo snel mogelijk uit te trekken.Als dat niet lukt moet je op de grond gaan liggen, zodat het vuur dooft.
Lopen met een brandende pan is erg gevaarlijk, dit omdat tijdens het lopen de vlam tegen het lichaam kan komen waardoor uw kleding vlam vat. Bijkomend gevaar is dat u schrikt en de pan loslaat. De vetstof uit de pan kan tegen het lichaam komen en veroorzaakt ernstige brandwonden; De pan met water blussen.
De hete olie verdampt meteen het water, de stoomwolk die ontstaat bevat ook oliedeeltjes en vormt een zeer gevaarlijke brandstof. De beste manier om een “vlam in de pan” te doven is het wegnemen van de zuurstof. Dit kan door een goed passende deksel op de pan te leggen of een branddeken.
Wanneer water wordt toegevoegd aan een brandende pan met olie of vet, zal het onmiddellijk verdampen en de brandende deeltjes (nevel) verspreiden. Dit kan zorgen voor een explosieve situatie, en vaak ontstaat er op zo'n moment een vlam-in-de-pan.
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Het beste wat u kunt doen is direct een deksel op het vuur plaatsen, de afzuigkap uitschakelen en de pan blussen met een vetblusser. Deze blusser legt een deken van schuim over het vuur wat ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer bij kan. Ook koelt het de olie of het vet zodat het niet nog eens in de brand kan vliegen.
Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, bijvoorbeeld als de olie zelf te heet wordt of als hete olie of boter overkookt en met de vlam onder de pan in contact komt. Goed om te weten: ook als je elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kan je een vlam in de pan krijgen.
Een vlam is de kleinste vorm van vuur, een brandende kaars is daar een goed voorbeeld van. Als een vlam zich vermenigvuldigt en het begint te flakkeren, dan is er sprake van vuur. Een vlam ontstaat doordat door verhitting gassen ontstaan, die vervolgens verbranden.
Gezondheidsrisico's van roet
In de rook van een brand zitten roetdeeltjes. Als u een grote hoeveelheid roet binnenkrijgt, dan kan dat op lange termijn schadelijk zijn. Deze roetdeeltjes ademt u in als u in de rook staat. Maar ze kunnen ook neerslaan in uw omgeving, bijvoorbeeld in uw tuin.
Verwijder tijdens het koelen de kleding die niet aan de huid is gekleefd. Waarschuw een arts als er blaren zijn of de huid is aangetast. Bedek de brandwonden met steriel verband, smeer er nooit iets op.
Ga niet in de rook staan. Rook is altijd gevaarlijk. Bepaal of de brand nog is te blussen. Besluit je te gaan blussen, doe het dan snel en volgens de instructies.
Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt. Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas.
Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Veel branden kun je blussen met water.Soms kan dat niet en gebruiken we poeder of schuim. Deze laatste twee verhinderen dat er zuurstof (uit de lucht) bij de brand komt. Daardoor dooft het vuur.
Olie te dicht onder de grill
Fout! Die olie kan in de fik vliegen. Vlammen, brandalarm, gênante toestand en nog gevaarlijk ook.
In uw meterkast heeft de kookplaat twee of drie extra groepen nodig. Woont u in een wat ouder huis, dan heeft u waarschijnlijk nog een aansluiting op het elektriciteitsnet van 1x25A. Voor een keramische of inductiekookplaat is een aansluiting van 1x35A of 3x25A nodig.
Wanneer je een beginnende brand ontdekt gaat je eigen veiligheid boven alles. Wanneer er een onveilige situatie is voor jezelf, ga dan niet blussen maar bel de brandweer. Bij elke brand ontstaat rookontwikkeling. Deze rook zal zich sneller verspreiden dan dat het vuur zich zal uitbreiden.
Als er kleine hoeveelheid roet in je woning terecht is gekomen, kunt dit zelf schoonmaken met warm water en zeep. Als er grotere hoeveelheden roet in je woning terecht zijn gekomen, zal dit door een professioneel bedrijf moeten worden schoongemaakt.
De grootste veroorzakers van woningbrand
De grootste oorzaak hiervan is het gebruiken van verkeerd brandhout en het niet regelmatig vegen van de schoorsteen. Woon- of slaapkamer – De branden die in de woon- of slaapkamer ontstaan, gebeuren regelmatig door gebruik van brandende kaarsen en elektrische apparaten.
Ethanol is het hoofdbestanddeel van spiritus. Ethanol is geen olie en drijft niet op water, maar mengt er volledig mee. Brandende ethanol kan dus met water geblust worden, door water wordt de alcohol verdund en zal tenslotte doven. Het beste is met water het vuur in te sluiten en de hele plek goed nat te maken.
U blust brandend vet het best met een speciale vetblusser. Een vetblusser dicht het brandende vet af en smoort zo de brand.
Nadeel: water is niet geschikt voor het blussen van olie, vet en metalen. En water kent een grote nevenschade!