In tandplak zitten veel bacteriën.De bacteriën in het tandplak maken zuur van het suiker dat in voedselresten zit.Dit zuur laat het glazuur van uw tanden en kiezen langzaam verdwijnen.
Wist u dat een slechte mondgezondheid de kans op ziektes vergroot. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
Tanderosie is het proces waarbij tandglazuur langzaam oplost door zuren die onze mond binnenkomen door voedingsmiddelen. Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
De aantasting van de tand of kies wordt in de eerste fase meestal gezien als een witte doffe plek op het glazuur, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt kan de tand zich nog herstellen door remineralisatie.
Als het lang genoeg de kans krijgt, kan het zelfs je tandglazuur beginnen te vernietigen. Als tandbederf niet behandeld wordt, kan het zich door je hele tand en alle lagen werken.
Gaatje in kies of tand herkennen
De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.
Er zijn in het verleden al meerdere onderzoeken gedaan. Daaruit is onder andere gebleken dat er een verband is tussen gebitsaandoeningen en ernstige ziektes zoals dementie en diabetes. Ook hebben mensen met een slecht gebit een verhoogd risico op hartproblemen en reumatische artritus.
In tandplak zitten veel bacteriën. De bacteriën in het tandplak maken zuur van het suiker dat in voedselresten zit. Dit zuur laat het glazuur van uw tanden en kiezen langzaam verdwijnen.
Wat gebeurt er als tandbederf onbehandeld blijft? Indien onbehandeld, kan tandbederf een ernstige ontsteking in de tand veroorzaken die ondraaglijke kiespijn veroorzaakt. Dit is de beruchte pulpitis. Het kan dan overgaan in een ernstige infectie.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës of tandbederf, 'wolf in het gebit' genoemd.
Wilt u uw gebit laten renoveren? Dan kunnen verschillende behandelingen een optie zijn. Denk aan kronen, bruggen, implantaten en orthodontie of een combinatie hiervan. Dit zijn allemaal duurzame oplossingen die u niet alleen mooie tanden geven, maar ook een sterk en duurzaam gebit voor de lange termijn.
Symptomen van tanderosie
Je tanden worden dunner, transparanter en geler. Knobbels op kiezen verdwijnen. Gevoelige tanden. Als het glazuur van je tanden dunner wordt, kunnen je tanden gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld zoet en koud.
De symptomen van tanderosie
Geelbruine plekjes op de tanden. Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte. Putjes in de kiezen. De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Algemeen bekend: vrij zuur, dat azijn. Eens in de twee à drie maanden een halve minuut spoelen met dit spul en je zult zien dat al je tandplak prompt is verdwenen – waardoor je tanden direct witter aandoen. Let wel: niet goed voor je glazuur, dus niet wekelijks (en in geen geval dagelijks) gebruiken.