Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Er bestaan cementgebonden gietvloeren en polyurethaan (kunststof) gietvloeren. Het grootste verschil tussen deze twee materialen zit 'm in het feit dat polyurethaan flexibeler is dan cement en hierdoor minder snel scheurt.
Kunsthars vloeren: gietvloeren die van kunsthars zijn gemaakt samen met een bepaalde kleur vormen een zeer geschikte gietvloer voor wanneer je huisdieren hebt. Je kunt kiezen uit epoxyhars of polyurethaan. Het verschil tussen de twee is dat de laatste wat elastischer is en zachter en dus minder gevoelig voor scheuren.
De meest krasbestendige gietvloer is de troffelvloer. Deze naadloze vloer bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels die worden samengebonden door epoxyhars en is zeer sterk en krasbestendig.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
De beste gietvloer voor uw woonkamer
Over het algemeen zijn de meest voorkomende grondstoffen: polyurethaan (PU), beton en epoxy. Voor een zacht gevoel onder uw voeten kiest u polyurethaan, vanwege de licht elastische eigenschappen. Bovendien is PU goed te combineren met vloerverwarming.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Een polyurethaan vloer is een kunststof gietvloer die naadloos over een bestaande ondergrond kan worden aangebracht. Deze vloer is licht elastisch, scheurt niet en is makkelijk te onderhouden. Door het strakke naadloze karakter van de vloer, past deze perfect in een modern interieur.
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van ons zo'n 30 jaar mee gaat. Een gietvloer is zo sterk omdat deze uit verschillende lagen bestaat. Elke laag zorgt voor een unieke weerbaarheid van de vloer.
Dagelijks/wekelijks onderhoud
We raden aan een gietvloer minimaal 1 keer per week schoon te maken met een stofwisser of een stofzuiger. Losliggend stof en vuil zoals kruimels worden op die manier eenvoudig verwijderd, goed voor ongeveer 75% van de totale vervuiling.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Wat kost een gietvloer? De prijs van een gietvloer ligt in 2022 tussen de € 45,- en de € 65,- per vierkante meter. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere: het aantal vierkante meters, het gebruikte materiaal, de huidige ondervloer, de locatie en de gewenste kleur.
Gietvloeren zijn grofweg in te delen in drie categorieën: kunsthars gebonden vloeren (epoxy en polyurethaan), cementgebonden vloeren en troffelvloeren.
Populaire betonlook kleuren zijn Dark Grey, Fossiel en Krijt. Ook bij een betonlook effect heeft u vooral de keuze uit grijstinten, zandkleuren en groene tinten. Groen is een originele gietvloer kleur. De tinten groen die we bieden liggen dicht bij grijs, waardoor de kleur rustig en tijdloos is.
Veel mensen denken bij een beton gietvloer aan een lawaaierige vloer. Niet zo gek, want de meeste mensen zien gietvloeren in fabrieken of garages. Hier wordt een bepaald type gietvloer gebruikt wat niet zo geluiddempend is. Toch is een gietvloer geluiddempend.
Kosten van een polyurethaan gietvloer (PU)
Kies je voor het leggen van een polyurethaan gietvloer, ofwel een PU-vloer, dan kun je rekenen op gemiddeld zo'n 4000 euro all-in voor een gietvloer van 20 m2 tot 40 m2. De prijs per m2 van PU gietvloeren ligt gemiddeld rond de 60 tot 80 euro excl btw.
Een polyurethaan gietvloer is ideaal voor vloerverwarming. De PU gietvloer is namelijk zeer elastisch en kan hierdoor het uitzetten dat gebeurt tijdens de verwarming goed opvangen. Daarnaast is dit type gietvloer slechts enkele millimeters dik, dit zorgt ervoor dat de ondergrond snel verwarmd is.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Natuurlijk zal een gietvloer eerder krassen vertonen als je het vergelijkt met een hardstenen vloer. Maar in vergelijking met een houten vloer bijvoorbeeld, is een gietvloer juist krasbestendiger. Wel is het natuurlijk zo dat je krassen eerder ziet door het egale karakter van de vloer.