Oorzaak: Onzuiverheden op de slapen kunnen duiden op dehydratatie of een slechte bloedcirculatie. Hoe los je het op: Verhoog je vochtinname, verminder zout en cafeïne, hydrateer de huid met een serum en masseer de huid rondom de wenkbrauwen voor een betere bloedcirculatie.
Puistjes, vochtverlies en rimpels door tekort slaap
Om te beginnen vergroot een verhoogde cortisolspiegel de kans op het krijgen van puistjes. Niet alleen doordat er stoffen in ons lijf aangemaakt worden die ontstekingen veroorzaken, maar ook doordat de talgproductie omhooggaat.
Deze zogenaamde stresspuisten komen voornamelijk voor op de kin en kaaklijn. PRO TIP! Pak actieve puistjes aan met age bright clearing serum. Een serum die onzuiverheden vermindert en voorkomt en tegelijkertijd ook tekenen van huidveroudering verminderd.
Puistjes op het voorhoofd zouden bijvoorbeeld een verband kunnen hebben met spijsverteringsproblemen of blaasproblemen. Stress en het drinken van te weinig water kunnen ook oorzaken zijn van puistjes op het voorhoofd. In sommige gevallen is de oorzaak wat makkelijker vast te stellen.
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Puistjes op je neus duiden meestal op een slecht dieet, een slechte bloedsomloop of darmproblemen, zoals obstipatie of een opgeblazen gevoel. Als je last hebt van puistjes op je neus, probeer dan gezonder en minder zout te eten.
De zone tussen de wenkbrauwen houdt verband met de lever. Verstoppingen, roodheid of schilfertjes in dit gebied kunnen wijzen op te laat eten 's avonds, te veel alcohol drinken, vetrijk voedsel of dat je allergisch bent voor bepaalde etenswaren, oftewel een voedselallergie of -intolerantie.
Puistjes op de rug en op de schouders worden vaak geassocieerd met sportactiviteiten waardoor je meer gaat zweten en er meer frictie ontstaat tussen de huid en sportkleding.
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Niet alleen voeding, maar ook stress (en te weinig slaap) heeft een negatieve invloed op acne. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren. Maar stress maakt de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acne kan verergeren.
Vaak zijn deze type pukkels rond de mond het gevolg van hormonen. Vooral vrouwen krijgen te maken met dit soort onzuiverheden, omdat hun hormonen fluctueren rondom hormonale episodes zoals ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Hoewel ook mannen soms pukkeltjes kunnen krijgen bij de kaaklijn.
De gevolgen van slaapgebrek op je huid zijn groot. Te weinig slapen en een daling in collageen gaan vaak hand in hand, waardoor je wellicht meer rimpels en een slappe huid opmerkt. Een vermindering van collageen veroorzaakt een verslechterde huidelasticiteit, waardoor jouw huid er meer gerimpeld en slap uitziet.
' Kortom, je voelt een combinatie van fysieke drukontlasting wanneer je een puistje uitdrukt en een mentaal gevoel van opluchting. Je hersenen en lichaam vinden het leuk als je een puistje uitknijpt. Datzelfde gevoel kunnen mensen ook krijgen van het kijken naar video's waarin een puist wordt uitgeknepen.
Je huid door puistjes uitknijpen
Als je vaak puistjes uitknijpt en aan je huid zit, krijg je een soort vicieuze cirkel. Er ontstaan steeds nieuwe wondjes, puistjes en rode plekjes en de huid oogt heel onrustig.
Tips tegen puistjes
Dep je gezicht voorzichtig droog (niet hard wrijven). Gebruik liever geen make-up op de plaatsen waar puistjes zitten. Kies voor make-up op waterbasis. Verwijder make-up niet met een reinigingsmelk, maar met lauwwarm water.
Een hordeolum ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking veroorzaken.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.
Vitamine A zit vooral in biologisch orgaanvlees als lever, vette vis, eieren, roomboter, wortelen, spinazie en broccoli. Eet voldoende zink. Zink werkt ontstekingsremmend en bevordert het huidherstel. Zink zit vooral in mager vlees, vis, ei, noten, zaden, peulvruchten, volle graanproducten, boerenkool en broccoli.