Na een hartinfarct wordt aangeraden minimaal 4 weken niet te werken. Deze periode kunt u goed gebruiken om te herstellen.
Het herstellen van een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling duurt globaal een half jaar tot een jaar. Naast het lichamelijke herstel moeten alle gebeurtenissen ook emotioneel een plekje krijgen. U moet weer vertrouwen krijgen in uw eigen lichaam en in het leven.
De vermoeidheid is soms zo erg dat het voelt of u uitgeput bent. Het duurt ook langer voordat u hersteld bent van deze vermoeidheid. Bent u moe? Houd hier rekening mee als u uw dag indeelt.
De meeste programma's duren drie tot zes weken. Voor banen die een lage of matige fysieke inspanning vereisen, is het de regel om binnen een maand weer aan het werk te gaan als de pompfunctie van het hart normaal is en er geen complicaties waren tijdens ziekenhuisopname of revalidatie.
Het CBR onderzoekt dan of u inderdaad geen risico loopt in het verkeer. Heeft u een hartinfarct gehad en daar hartschade aan overgehouden? Dan mag u in ieder geval 4 weken niet rijden.
Soms kunnen hartpatiënten na een hartinfarct of bypass operatie weer volledig aan het werk, ook als het gaat om ploegendiensten, lichamelijk werk en functies als buschauffeur of piloot. Volledige werkhervatting is hierbij het uitgangspunt. Na een hartoperatie is er een langere hersteltijd nodig.
Door een hartinfarct krijgt je hart een enorme optater. Het kan daarom zijn dat je, eenmaal opgeknapt, er toch rekening mee moet houden dat je blijvend schade aan je hart hebt opgelopen.
Het percentage patiënten dat 5 jaar na een hartinfarct nog in leven is ligt tussen 49-75%; na 10 jaar is dat tussen 29-56% (tabel 1). Het is van groot belang patiënten met een slechte levensverwachting te herkennen.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen. Overleg met je arts wanneer je bijvoorbeeld weer kan sporten. Niet autorijden en fietsen.
Dus je overleeft. Maar je hebt dan wel een grotere kans op een tweede infarct, dat dodelijk afloopt. In feite is het vijf over twaalf als je eenmaal een infarct hebt gehad.” “Zowel onder mannen als vrouwen lopen nu veel meer chronische hartpatiënten rond.
De cardiolog bepaalt aan de hand van uw ziektebeeld of u eerder mag starten met rijden. De eerste 2 weken na het infarct is er een verhoogde kans op het ontstaan van hartritmestoornissen. Daarnaast moet uw lichaam wennen aan nieuwe medicijnen. Sommige medicijnen kunnen uw reactiesnelheid beïnvloeden.
Als u geen eiwitplug heeft, mag u dat een week niet doen.U mag na 24 uur weer zelf autorijden als u een eiwitplug heeft gekregen. Als u een drukverband zonder eiwitplug heeft gekregen, mag u pas na een week weer autorijden. De dag na de behandeling mag u weer douchen.
Bij een hartinfarct kan het bloed niet meer naar een deel van het hart stromen. Dit komt door een vernauwing of verstopping in 1 of meer slagaders rond het hart. Dat deel van het hart krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct heet ook wel een hartaanval.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Klein hartinfarct: de kransslagader wordt gedeeltelijk geblokkeerd door een kleine bloedklonter.
Bewegen en ontspannen
Je doet mee aan een groepsprogramma waarin je aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een aantal trainingen. De training bestaat uit sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Je leert je grenzen opnieuw kennen en je zelfvertrouwen neemt toe.
Het krijgen van een hart- of vaataandoening is voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis. Zo kun je je onzeker voelen en het vertrouwen in je lichaam kwijt raken. Bij een deel van de mensen herstelt dit vanzelf, maar ongeveer een kwart van de mensen houdt klachten, zoals angst of depressieve klachten.
Na een hartaanval krijgt u meestal een dotterbehandeling.Of u krijgt een omleidingsoperatie (bypass-operatie). Het bloed in de kransslagader kan dan weer goed doorstromen. Maar aan de oorzaak van de hartaanval is nog niets gedaan.
Vermijd de verzadigde vetten die voorkomen in vettige kazen, room, volle melk, niervet, boter, geklaarde boter en het vet van vlees en gevogelte. Een hoge consumptie van verzadigde vetten wordt in verband gebracht met een hogere cholesterol.
Bij de behandeling van hartfalen proberen we het overtollige vocht uit uw lichaam te laten verdwijnen. En daardoor het hart minder te belasten. Het is daarom heel belangrijk dat u niet te veel vocht binnen krijgt: maximaal 2000 ml per dag.
Veel fruit eten draagt bij aan een gezond hart. Vooral kersen en blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E en C. Ook andere vruchten bevatten veel van deze stoffen. Volgens voedingsonderzoekers beschermen ze de cellen van het lichaam, dus ook de bloedvaten en andere weefsels.