Wij adviseren altijd een fundering van tegels of van stenen (straatwerk). Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
De fundering van een tuinhuis moet 30-35 cm diep zijn en tien cm verder uitsteken dan het toekomstige vloeroppervlak.
Wij adviseren minimaal 10 cm dikte.Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden.
Elk tuinhuis heeft behoefte aan een vaste basis op een vlakke ondergrond, wat meestal wordt verzekerd door een goede fundering. Bij zeer kleine gereedschapsschuren kan het soms voldoende zijn om de vloer te egaliseren en te verdichten, maar ook deze staan veiliger op een betonnen plaat of een rechte stoep.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Houten palen, de goedkoopste optie, maar kan zorgen voor houtrot bij schommelen van het waterpeil. In de grond gevormde palen die worden geschroefd.
Wij adviseren altijd een fundering van tegels of van stenen (straatwerk). Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen.
Kijk altijd naar de belasting die op de vloer komt. Zo kan een terras vloer prima 10-12 cm dik zijn, maar wilt u er zware objecten op stallen hanteer dan 15-20 centimeter. Voor de dikte van de betonvloer in de schuur hanteert u tenminste 10-12 centimeter beton.
Voor de betonvloer van een tuinhuis houdt u een dikte aan van minimaal 10 tot 12 centimeter. Bij zwaardere uitvoeringen van een tuinhuis adviseren wij om 15 tot 20 cm dikte aan te houden. Wanneer u 15 tot 20 cm dikte heeft adviseren wij om dubbele wapening toe te passen.
Voor voldoende draagvermogen is het van belang dat de fundering minimaal 20 centimeter in de grond steekt. Door een zandlaag boven de onderkant van de dragende muren te behouden, wordt voorkomen dat het zand onder een op staal gefundeerde woning weg kan lopen, waardoor verzakking kan ontstaan.
Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is uw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen?Dan bent u in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.
Het is belangrijk om te weten dat je het beton nooit direct kan storten op zand. Dit komt omdat zand het vocht uit de betonmortel onttrekt, waardoor het niet goed kan uitharden. Het beton wordt dan poreus en zal snel gaan scheuren.
Egaliseren en beton storten op zwarte aarde
Is de ondergrond niet helemaal egaal, dan is het verstandig om deze eerst te egaliseren met behulp van een laag metselzand of ophoogzand. Dit biedt sowieso een betere ondergrond om beton op te storten dan bijvoorbeeld zwarte aarde.
Op zandgrond kun je veelal direct de balkenfundering plaatsen (ook wel fundering op staal genoemd).
Zo graaf je uit
Graaf dan af tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet immers boven het maaiveld uitkomen. Hoeveel centimeter je precies moet weggraven, hangt af van de dikte van de vloerplaat. De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat.
Tijd om een stevige bodem te maken! Schep de tuinaarde weg tot op een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak. Om vorstschade onder de vloer te voorkomen is het raadzaam om de fundering te voorzien van een vorstrand. Deze dient 60 cm diep te zijn.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Veelal hanteert men als vuistregel dat een woonbeton vloer minimaal 8 cm dik moet zijn. Wij adviseren een minimale dikte van 12 cm. De ervaring leert ons dat zo'n pakket de kans op scheuren fors terugbrengt. Het hardingsproces van beton kent een zwel- en een krimpfase.
De PowerKist (XL) is een driedelige funderingsbekisting met losse bodemplaten en zijwanden, die zijn voorzien van onbreekbare PS-stroken als wapening. Dat maakt de IsoBouw funderingsbekisting tot de sterkste in de markt.
Wanneer men een terrasoverkapping in de tuin wil laten plaatsen, is een goede fundering erg belangrijk. Door gebruik te maken van een goede fundering, zal de terrasoverkapping waterpas staan en daarmee veel steviger zijn. Het bouwen aan een terrasoverkapping wordt met een goede fundering een stuk gemakkelijker.
Om te bepalen welke soort funderingen nodig zijn, maakt de ingenieur een studie op basis van een grondonderzoek en van de plannen van je woning. De aannemer baseert zich voor de prijsberekening op de plannen van de architect en de berekeningen van de stabiliteitsingenieur.