De meest voorkomende houtboor herken je aan de scherpe punt, de centreerpunt. Hiermee boor je heel precies in het houten oppervlak. Je boort met een houtboor ook in materialen als kunststof. Andere veelvoorkomende soorten houtboren zijn een slangenboor, speedboor, verzinkboor en een gatenzaag.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren, dus geschikt voor de hardste metalen.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
De houtboor is de standaardkeus voor het boren van gaten in hout. Een houtboor lijkt veel op een boor voor steen met als uitzondering een scherpe punt aan het einde. Hierdoor kun je exacter richten en heb je meer stabiliteit bij het starten van het boren waardoor uitschieters worden voorkomen.
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor. Zomaar een boortje pakken, is er dus niet bij.
Een houtboor herken je aan het scherpe centerpunt op de boor. Dit maakt het richten van de boormachine makkelijker, omdat je de punt in het materiaal kunt drukken voordat je de boormachine aanzet.
De speciale houtboren herken je aan het centreerpuntje. Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Houtboor: dit is eigenlijk de normale variant van een houtboor. Zo'n houtboor herkennen doe je aan de spiraalvorm en de scherpe punt. Speedboor: een speedboor is ideaal voor het snel boren van gaten in hout. Zo'n boor herken je aan de spitse punt en de brede vleugels.
De boren zijn te herkennen aan hun cobalt amber kleur. Door het toevoegen van Cobalt wordt een zeer hoge hardheid bereikt om moeilijk te verspanen staalsoorten aan te kunnen.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt, de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden, door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Controleer waar de muur van gemaakt is. Is deze van beton? Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende.
Voor staal zijn er dus diverse boren op de markt, allen zijn wel metaalboren. Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij onze hss geslepen metaalboor aan. Wanneer het staal harder is kunt u beter onze titanium gecoate metaalboor aanschaffen, deze boor kan namelijk hogere temperaturen aan.
Metaalboren herkennen
Metaalboren, (ook wel spiraalboren genoemd) hebben twee snijkanten die samenkomen in een scherpe punt. Daarnaast worden deze boren gekenmerkt door hun spiraalvorm. Dankzij deze vorm worden spanen automatisch afgevoerd uit het boorgat. Er lopen twee spiraalgroeven langs de schacht van de boor.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Met een steenboor kun je absoluut niet door beton heen boren, terwijl dit met een betonboor wel het geval is.
Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt. Een speedboor biedt uitkomst bij gaten met een doorsnede vanaf 11 mm en een komboor vanaf 30 mm.
Kies een houtboor
Houtboren zijn verkrijgbaar als spiraal- of centreerboor. De centreerboor heeft een scherpere punt en blijft daardoor beter op zijn plek. Wil je een gat boren groter dan 8 mm? Boor het gat altijd voor met een 4 mm boortje.
Hardhoutboren als slangenboor zijn boren met een scherpe punt met schroefdraad om zich in het hout te trekken, hierdoor hoeft er weinig kracht gezet te worden. De kop van de boor is scherp met twee snijvlakken. Het scherpe punt wordt ook wel centreerpunt genoemd, hiermee kunt u precies boren in het hardhout.
Een slangenboor is een boor die tijdens het boren in staat is om spaanders, krullen, zaagsel en ander boorafval te verwijderen. Hierdoor is de slangenboor in staat om diepe gaten te boren, zonder dat hierbij tussentijds gestopt moet worden vanwege teveel hitte, of om het boorgat leeg te maken.
Een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, komt goed van pas voor het boren van doorvoergaten voor kabels en leidingen. Waar een setje normale houtboortjes ophoudt, gaat de speedboor verder: je kunt er gaten vanaf 11 millimeter mee boren.
Kijk dus goed welke boor je nodig hebt. De metaalboor is te herkennen aan zijn afgeschuinde punt en is meestal zwart. Onze metaalboren zijn in drie soorten leverbaar, welk de kwaliteit bepalen; rolgewalst, geslepen en Cobalt 5%.