Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Het cement wordt hard als er water bijkomt. Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Beton heeft de eigenschap dat het zich na verharden uitstekend hecht aan andere materialen. Bijvoorbeeld aan beton zelf, maar ook aan staal, hout en zelfs kunststoffen. De hechting aan staal is wenselijk bij gewapend beton. Echter, als het bekistingsmateriaal van staal is, dan wil je de hechting met beton weer niet.
Zacht water kan kalk oplossen. Een betonoppervlak kan beschadigen indien het in contact is met zacht water dat voortdurend wordt ververst. Dit aantastingsmechanisme is vergelijkbaar met aantasting door zuur.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Betonrot voorkomen doet u door ervoor te zorgen dat het staal ingekapseld blijft in het beton. Daarbij helpt het als de bewapening voldoende diep in het beton is geplaatst en als er een relatief lage water/cementfactor is genomen (de verhouding tussen de gebruikte hoeveelheid water en cement in het beton).
Vocht zorgt voor roest
De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen. Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen. Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
Regen en temperatuur
Het is belangrijk om beton juist een klein beetje vochtig te houden om uit te harden. Dit heeft te maken met de chemische reactie van het cement met water. Teveel water / teveel regen heeft een averechts effect.
Alhoewel er niet een bepaalde tijd gesteld kan worden, omdat deze volledig afhankelijk is van diverse factoren, kan globaal gesteld worden dat beton optimaal gedroogd is na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al beloopbaar, maar nog niet maximaal te belasten. Een dekvloer kan er al wel overheen gelegd worden.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Wat is de juiste mengverhouding om zelf beton te maken? De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken: 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind. Het deel water is ongeveer één tiende van de vaste delen.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.