Alginaatverband wordt meestal gebruikt bij wonden die veel vocht afgeven en bij wonden die niet schoon zijn. Zodra het wondvocht met het alginaat in aanraking komt, ontstaat er een vormvaste gel die voor een optimale genezing zorgt.
Alginaat vormt een gel die het wondvocht opneemt.De gel laat gassen door en zorgt voor een optimaal wondmilieu. Door de gelvorming is er een goed contact met het hele wondbed, waardoor de absorberende en reinigende werking van het verband optimaal is. Het alginaatverband kan enkele dagen blijven zitten.
Alginaten hebben normaliter geen antibacteriële werking. Alginaten die geïmpregneerd worden met zilver bezitten daarentegen wel een actieve werking tegen bacteriën. Een goed voorbeeld van antibacterieel alginaat wondverband is het Kaltostat wondverband van Convatec.
Afhankelijk van de hoeveelheid exsudaat kan Cutimed Alginate tot 7 dagen in de wond blijven. Cutimed Alginate is geschikt voor gemiddeld tot sterk exsuderende wonden die oppervlakkig of diep zijn, zoals ulcus cruris, decubitus, diabetische ulcera, brandwonden en donor sites.
Vul de afdruklepel zoveel mogelijk in 1 beweging; dit voorkomt luchtbellen. Verspreid het alginaat in de afdruklepel, maar breng extra alginaat aan aan de voorzijde van de afdruklepel. Strijk het alginaat met een vochtige vinger glad.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Bij het snelle alginaat begint de gelering al na ongeveer 2 minuten, afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid toegevoegd water. Na ongeveer 4 minuten kan de mal al gelost worden. De volledige uitharding duurt ca.20 minuten.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan.
Hydrocolloïd verband
Hydrocolloïd helpt het genezingsproces te bevorderen door een vochtig milieu te creëren bij een droge wond. Er wordt bij aanraking met wondvocht een gel gevormd in het wondbed. Door het vochtige wondmilieu wordt de aanmaak van bloedvaatjes gestimuleerd. Daarbij sluit het verband ook bacteriën in.
U kunt de wond in de douche te reinigen als dat praktisch en veilig is.
Bij een wond is het belangrijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Proteïnen zorgen voor de ontwikkeling van nieuw weefsel. Producten met veel proteïnen zijn onder andere vlees, kip, ei en zuivelproducten. Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing.
Kleine gele wonden kun je behandelen met een pleister, bij grotere wonden kies je voor grote eilandpleisters of verband. Daarover gesproken… Omdat gele wonden veel wondvocht bevatten, is het belangrijk om de wond af te dekken met absorberend materiaal. Zo kan het wondvocht weg, wat beter is voor de wondgenezing.
Alginaat is een hydrofiel polymeer dat gemaakt wordt uit zeewier. Het hoofdbestanddeel is alginezuur, een polysacharide (net als zetmeel), opgebouwd uit mannuronzuur en guluronzuur. Het is verkrijgbaar in poedervorm en verhardt na mengen met de juiste hoeveelheid water in een rubberachtige consistentie.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Een alginaat wordt toegepast bij (diepe / verontreinigde) wonden, die veel vocht afscheiden. In contact met het wondvocht, vormt alginaat zich tot een vormvaste gel, die binnen de wondranden blijft.
De mengverhouding is één deel alginaat (in gewicht) op 4 delen koud water. Bij een vijf liter emmer is dit dan bijvoorbeeld 1 kilogram alginaat op 4 liter/kg. koud water. Als je gaat spatelen (gezicht, buik of handenkrans): gebruik een mengverhouding één deel alginaat (in gewicht) op drie delen koud water.