Stel dat je 300 kcal per uur verbrandt, dan heb je 30 uur nodig om een kilo vet te verbranden. Puur theoretisch zul je dus door iedere dag een uur te wandelen, per maand 1 kilogram vet verbranden. Dat is maar liefst 12 kilo per jaar.
Buikvet verbranden met wandelen
Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding.
Hoe intensiever je sport, hoe meer je lichaam een beroep doet op koolhydraten uit je voeding en minder op je vetreserve. Kortom: wandelen is de ideale sport om je vetreserve aan te spreken en calorieën te verbranden!
Qua cardio is niet alleen je hartslag belangrijk, maar ook de afstand die je aflegt. Nieuw onderzoek wijst uit dat een gemiddeld 5k per week hardlopen voldoende is om af te vallen.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.
Higgins raadt aan om zeker eens per week je korte wandeling in te ruilen voor een lange wandeling. Een lange wandeling levert qua voordelen voor het hart ongeveer hetzelfde op, maar daarnaast heb je met een lange, matig intensieve wandeling minder kans op blessures en vergroot het jouw uithoudingsvermogen.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Spier opbouwende sporten zijn de beste keus tegen buikvet
Wil je je lichaam aanzetten tot een hogere vetverbranding, dan kun je beter andere oefeningen doen, zoals krachttraining of HIIT training. Dit verbruikt veel energie (calorieën), waardoor je lichaam veel vet gaat verbranden.
Hardlopen kan de hoeveelheid visceraal vet verminderen, oftewel het vet dat diep in de buik ligt opgeslagen. Een beetje buikvet is gezond (en is afhankelijk van je leeftijd en geslacht), maar te veel visceraal vet wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Omdat wandelen (ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen) makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je uiteindelijk meer energie verbranden. Bovendien is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kun je het makkelijk meerdere keren per week doen.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Wanneer je wandelt, verbrandt jouw lichaam calorieën. Je valt af als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Iemand van 80 kilo verbrandt ongeveer 294 calorieën met een uur wandelen.
Eén kilo minder = 7000 kilocalorieën verbranden. Dat is 25 uur wandelen. Als je bijvoorbeeld 10 procent wil afvallen, moet je vijf uur per week bewegen.En drie uur daarvan moet je intensief bezig zijn, bijvoorbeeld door te sporten.
Hardlopen is intensiever dan wandelen waardoor je dus ook meer calorieën gaat verbranden. Zeker iets om rekening mee te houden als afvallen je doel is.
Joggen of hardlopen zijn gezond als je wilt afvallen. Wandelen is minder intensief, dus je zou misschien denken dat je daar minder vet mee verbrandt. Maar niets is minder waar, wandelen blijkt zelfs effectiever dan lopen.
Met hardlopen kun je dus sneller meer kcal verbranden dan met wandelen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Veel mensen houden een uur hardlopen niet vol, terwijl ruim een uur wandelen haalbaarder is.
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes met 58%. Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten. Met wandelen verlaagt u de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het risico op hartproblemen daalt aanzienlijk als u al één keer per week een uur wandelt. Wandelen ontspant.
Verbeterde spijsvertering
Wandel dan dagelijks! Een dagelijks wandelingetje van 30 minuten vermindert niet alleen het risico op darmkanker, maar verbetert ook de spijsvertering en gaat constipatie tegen.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week (2,5 uur) aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.