Door het auteursrecht mag je gevonden afbeeldingen niet zomaar gebruiken. Alleen de maker of rechthebbende (zeg maar: de eigenaar) mag bepalen of die afbeelding gebruikt mag worden, hoe die gebruikt mag worden en door wie dat mag.
In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd 'auteursrecht' op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
Embed. In de meeste musea mag je geen foto's maken met flits. Schilderen kunnen er namelijk door verbleken of uitdrogen. En dan valt er weinig meer te zien in het museum!
Naamsvermelding (BY=”Door”): hiermee geef je aan dat de ander jouw foto mag gebruiken, zolang jouw naam daar bij staat. Overigens heb je dit recht eigenlijk al automatisch omdat je het auteursrecht hebt.
Scannen is uiteraard de beste manier om een hoge kwaliteit afbeelding van je werk te krijgen. Zeker als je kleine tekeningen, aquarellen of illustraties maakt is scannen dé manier om je werk te digitaliseren. En ook plat werk dat groter is dan A4 kun je scannen.
Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Dat houdt in dat in sommige gevallen de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. Het portretrecht geldt ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen.
Het is door de aanwezigheid van kunstmatig licht (vaste belichting, flits van fototoestellen…) dat het proces van fotosynthese op gang kan komen. Vandaar dat men in een grot zal vragen om geen flits te gebruiken.
Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video's deelt. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of de kunstenaar credits te geven - zelfs voor commerciële doeleinden.
Dat gaat van het naschilderen zoals dat vaak als handel wordt gedaan, tot proberen exact hetzelfde te fotograferen als een andere fotograaf al eens deed. Ook het naschilderen of natekenen van een foto wordt wel als plagiaat gezien.
Rechtenvrij beeldmateriaal bestaat eigenlijk niet. Meestal bedoelen we beeldmateriaal waarvoor de maker bij voorbaat toestemming heeft gegeven voor gebruik. Bij Creative commons (CC) geeft de auteur bij voorbaat toestemming om zijn werk (digitaal) te gebruiken, delen en/of bewerken.
We raden je het volgende aan: Gebruik het filter Gebruiksrechten om afbeeldingen te vinden waarvoor licentiegegevens beschikbaar zijn. Google filtert afbeeldingen op licentie op basis van informatie die wordt verstrekt door de sites waarop de afbeeldingen worden gehost of de aanbieder van de afbeelding.
verleende rechten uit te oefenen op een wijze die in de eerste plaats is bedoeld voor of is gericht op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.” Een vrij breed begrip, waarbij het niet is toegestaan direct of indirect geld te verdienen met het werk.
Wat kun je doen bij schending van je portretrechten? Als jouw belangen lijken te worden geschonden kun je een verbod op publicatie eisen, maar het kan ook voorkomen dat jouw afbeelding al gebruikt is. In dit geval kun je een vergoeding vorderen.
Zo'n portretrecht ontstaat vanzelf en er zijn geen kosten aan verbonden. In de auteurswet wordt onderscheid gemaakt tussen portretten die in opdracht en zonder opdracht van de geportretteerde gemaakt zijn. Als een portret is gemaakt in opdracht, dan moet de geportretteerde toestemming geven voor publicatie.
Ik zelf heb een Canon LIde220. Je kunt natuurlijk ook beginnen op een andere scanner of de scanner van een printer maar zorg in ieder geval dat de resolutie zo hoog mogelijk (minimaal 300 dpi) is en dat de tekening zo plat mogelijk op de plaat ligt.
Smartify combineert op een zelfde manier die handige en indrukwekkende aspecten, maar dan met schilderijen. Dat werkt simpel: richt de camera van je telefoon op een schilderij in een museum en je krijgt er meer informatie over. Basisinformatie zoals de kunstenaar, titel en gebruikte methode en materialen.
Google Afbeeldingen
Zorg wel dat je instellingen goed staan. Ga naar “geavanceerd zoeken naar afbeeldingen” en gebruik het filter “gebruiksrechten”.
Bij Shutterstock kan jij je als fotograaf of kopende klant gratis aanmelden. Klanten kunnen na het afsluiten van een abonnement beginnen met het downloaden van foto's.