Zet niet alles naast elkaar, maar probeer spullen te sorteren. Denk aan een stapeltje tijdschriften, een rijtje boeken, een verzameling vaasjes of een groepje kandelaars. Zet niet alle planken vol, de kunst is lucht te creëren en soms ook een plank (of gedeelte hiervan) open te laten.
Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken per persoon
In 2017 is er vanuit de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek gedaan naar hoeveel kleding Nederlanders gemiddeld bezitten. Hou je vast: 173 kledingstukken hebben we per persoon gemiddeld in de kast.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
Zet accessoires niet los door de kamer, maar maak groepjes. Bijvoorbeeld met accessoires van hetzelfde materiaal, zoals een groep glazen objecten bij elkaar. Wilt u met veel kleur werken, dan zijn accessoires uit dezelfde kleurgroep mooi: bijvoorbeeld geel en oranje. Zorg dat de items verschillend van formaat zijn.
De basisgarderobe bestaat uit kwalitatieve kledingstukken die je een aantal seizoenen achter elkaar draagt. Ze vervelen niet snel en hebben een perfecte pasvorm. Je basis is neutraal qua kleur, tijdloos en combineert moeiteloos met trenditems. Denk aan een mooie kasjmier trui, een klassieke blouse of een blazer.
Denk aan: een mooie basic jeans, een wit en/of zwart shirt, een fijne sweater, een little black dress, een wit overhemd, een tijdloze blazer en nog veel meer.
'Basics' zijn kledingstukken en accessoires die vrij eenvoudig van vorm zijn. Ze hebben geen opvallende details en zijn niet trendgevoelig. Verder zijn ze meestal rustig van kleur.
Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Vergeet niet om de ruimte boven je dressoir te benutten. Dat is de perfecte plek om een opvallende fotoprint of een chique schilderij op te hangen. Wil je de muur erboven liever niet beschadigen. Zet de print dan simpelweg op de kast, en laat deze tegen de muur leunen.
Tip 1: Evenwichtige decoratie
Als je iets op je dressoir plaatst, doe het dan evenwichtig. Plaats niet alles aan één kant, maar kleed het mooi over het geheel aan. Plaats bijvoorbeeld links wat planten op je dressoir en rechts een mooie tafellamp. Eventueel plaats je in het midden nog een laag item.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen. Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak. Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.