Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd.Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende bulten op uw huid. We noemen dit ook wel galbulten. Netelroos komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. 1 op de 10 mensen heeft in het leven een keer netelroos.
Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Bij netelroos kunt u last hebben van de volgende klachten: U heeft plotselinge, platte en rode bulten op uw huid. De bulten verschillen van grootte en lengte en er zit een rode rand omheen. Er kunnen meerdere bulten op dezelfde plek zitten en deze vloeien meestal samen.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Galbulten en netelroos kunnen het gevolg zijn van een acute reactie op voeding, geneesmiddelen of insectengif. Lichamelijke prikkels zoals opwarmen of afkoelen van de huid, krabben, blootstelling aan zonlicht, druk uitoefenen op de huid, in een enkel geval na contact met water of na een forse inspanning.
Het product wat wij aanraden voor galbulten is Azaron anti-jeuk crème. Deze crème helpt tegen de vervelende jeuk die op komt zetten en verzacht eventuele pijn. De crème is veilig te gebruiken, ook meerdere keren achter elkaar.
geneesmiddelen (vooral pijnstillers en antibiotica) acute en chronische infecties (vooral veroorzaakt door bacteriën en parasieten) allergie voor voedingsmiddelen (bijvoorbeeld eieren, schaaldieren en fruit) voedseltoevoegingen (kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers)
Daarnaast is het ontstaan van urticaria een mogelijke bijwerking van bepaalde medicijnen, denk hierbij aan bepaalde pijnstillers (de zogenoemde NSAID's) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen of röntgencontrastmiddel.
Deze vlekjes gaan over in verdikte plekken, die in het midden vaak wat bleker zijn. Eén plek wordt ook wel een galbult, urtica of kwaddel genoemd. Zo'n galbult ontstaat in een korte tijd en trekt vaak binnen enkele uren weer weg. Na een dag (24 uur) is een galbult bijna altijd weer verdwenen.
“Gevaarlijk is netelroos over het algemeen niet, de jeuk is voornamelijk irritant. Tenzij er zwellingen in de keel ontstaan. Dan moet je zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp!”
Dermografisme. In deze veel voorkomende vorm van urticaria worden de huidletsels binnen de paar minuten uitgelokt door wrijving op de huid. Er verschijnt een witachtige uitslag met duidelijke een rode rand, die erg jeukt, op de plaats waar werd gekrabt.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Wat is het? Netelroos, ook netelkoorts of urticaria genoemd, is een vrij onschuldige allergische reactie. Je kan het herkennen aan de rode bultjes op de huid die jeuken en vaak een prikkelend of brandend gevoel geven.
Deze reactie is in het algemeen wel vervelend, maar meestal niet van ernstige aard omdat het proces zich volledig herstelt, meestal binnen enkele uren. De aanvankelijk jeukende plekken trekken dan geleidelijk weg. Bestaan de klachten langer dan 6 weken, dan spreekt men van chronische urticaria.
Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Je herkent galbulten aan het plotselinge ontstaan van rode, platte bulten op de huid waarvan de randen vaak wat roder zijn. Galbulten gaan gepaard met hevige jeuk, een branderig gevoel of pijn. De jeukende roze plekken die bij netelroos ontstaan, worden ook wel galbulten of kwaddels genoemd.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D verlichting kan geven bij patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.