Een kussen met een zachte tot gemiddelde hardheid is vaak een goede keuze. Zoals het Vandyck support kussen. Het kussen heeft een natuurlatex kern van 700 gram die je nek, schouders en hoofd erg goed ondersteunt. Om de kern zit een hoes inclusief rits die gevuld is met 350 gram dons en veren.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek. aar als een kussen te dun is, geeft het te weinig ondersteuning aan je nek. Je hoofd kantelt naar beneden, waardoor de nekspieren worden belast.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Een oplossing kan zijn om voor het slapen gaan de schouders en nek los te maken door middel van massage of ontspanning te vinden door het toepassen van warmte op de verkrampte spieren. Ontspannen naar bed gaan, zowel mentaal als fysiek, zal de nachtrust fel verbeteren.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Beste getest: Het Tempur Transit reiskussen van €54,82 is het beste nekkussen van dit moment. Het visco-elastische materiaal ondersteunt je hoofd en nek tijdens lange reisdagen. De hoes is gemaakt van polyester en katoen en gaat lang mee. Dit reiskussen is wat duurder, maar geeft geen tegendruk en biedt veel comfort.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
Mensen die lijden aan het trapeziussyndroom hebben last van spierpijn in de nek die kan uitstralen naar de schouderregio. De 'boosdoener' is hier de monnikskapspier of trapezius – vandaar ook de naam van de aandoening.
Een bamboe kussen is hypoallergeen, verkoelend antibacterieel en zorgt voor een heerlijke natuurlijke nachtrust. Daarbij zijn bamboe hoofdkussens niet alleen lekker zacht en flexibel, ze blijven ook langer vormvast dan bijvoorbeeld kussens van katoen of synthetische kussens die ook nog eens zweteriger aanvoelen.
Leg een kussen tussen je benen en trek je knieën een beetje naar je kin zodat je het kussen een beetje vastklemt. Je kunt ook proberen om een kussen onder je heupen te leggen om de ruimte tussen je lichaam en het bed op te vullen. Dit ondersteunt je heupen als je slaapt en dat maakt het een stuk comfortabeler.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
De beste slaaphouding. De trechtervormige uitholling in het kussen houdt uw hoofd in de beste positie, zodat het recht en stabiel blijft liggen. Slaap je op je rug, dan word je hoofd iets hoger dan je schouders gehouden. Hierdoor word je halswervel lichtjes gerekt en neemt de spierspanning af.
Het ZaZa Bamboe Kussen is als best getest eruit gekomen. Dit komt omdat het voor een hele goede nachtrust zorgt. Het heeft een druk verlagende traagschuim vulling. Hierdoor vormt het kussen zich automatisch naar de vorm van je lichaam!
De onderste laag van het Emma hoofdkussen bestaat uit visco-elastisch schuim (traagschuim). Het verdeelt de drukpunten en past zich optimaal aan de vorm van jouw hoofd aan. Deze schuimlaag zorgt voor een aangenaam zacht liggevoel. De grafietdeeltjes in het Emma Diamond kussen zorgen voor een snelle warmteafvoer.
Meestal helpt voldoende rust en met mate blijven bewegen voldoende. Maar als de klachten steeds erger worden of na een week niet afnemen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan de nek en schouder(s) onderzoeken en daarna een diagnose stellen.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Gebruik hiervoor paracetamol of als dit niet helpt een NSAID ( zoals ibuprofen). Let wel op dat ibuprofen niet altijd samen gaat met medicijnen. Neem de pijnstillers op een vaste tijd in, ook al heeft u geen pijn.