Consumptie van gelatine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen zorgt voor de elasticiteit van onze huid en is essentieel voor onze gewrichten en beenderdichtheid. Regelmatige consumptie van gelatine kan dus beschermen je tegen huidveroudering, artritis en osteoporose.
Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam, en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Daarom hebben ze vrijwel identieke voedingsprofielen en kunnen ze beide de gezondheid van gewrichten, huid, darmen, haar en botten verbeteren.
Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
Twee eetlepels per dag is voldoende om je voeding aan te vullen met deze pure eiwitten. Eén van de aminozuren die veel wordt besproken is glycine. Dit is het meest voorkomende aminozuur in collageen en is een semi-essentieel.
Spieropbouw. Omdat er in gelatine aminozuren zitten kan gelatine helpen bij de spieropbouw. Hiervoor zijn immers eiwitten, aminozuren dus, nodig.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Stevigheid van botten, kraakbeen, gewrichten, nagels en tanden en elasticiteit van huid, bloedvaten, bindweefsel en organen: het geeft structuur aan ons lichaam. Dit collageen zorgt er dus onder andere voor dat onze huid stevig en elastisch blijft. Vandaar ook dat het in antirimpelcrèmes wordt verwerkt.
De best geteste collageen poeders zijn rundercollageen of viscollageen supplementen die zo min mogelijk (onnodige) vulstoffen hebben en zo natuurlijk mogelijk zijn. De enige écht nuttige toevoeging qua vitamines, is vitamine C.
Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen.
Gelatine is de uitgekookte vorm van collageen en is afkomstig uit een varken, rund, kip of vis. Collageen hydrolysaat is dus verder verwerkte gelatine waarin de kleinere stukjes zijn opgebroken door middel van enzymen. Hierdoor wordt het opgenomen door het lichaam en verspreid het zich ook beter.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Collageen is een eiwit in je lichaam dat veel weefsels en organen vormt en ondersteunt. Je voedingspatroon aanvullen met collageensupplementen kan veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder het behouden van een gezonde huid, spiermassa, botten en gewrichten.
Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water. Let op met zuren in combinatie met gelatine, die kunnen de werking verminderen.
Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door. De reden voor deze pauze is dat we niet willen dat je lichaam er een tolerantie voor opbouwt. Immers, dan reageert je lichaam er niet meer op, wordt het niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken en ben je terug bij af.
Collageen komt nog nauwelijks voor in ons westerse dieet. Het eiwit zit namelijk vooral in de vinnen, schubben, huid, botten, het kraakbeen en de huid van dieren zoals runderen, varkens en vissen.
Kiwi (en ook ananas en papaja) bevat zulke enzymen. Als je een kiwi kapot maakt, komen die enzymen vrij. Als je dan de gelatine toevoegt, zullen de enzymen de peptidebindingen van de gelatine kapot maken waardoor het geen pudding meer kan vormen (figuur 1).
Bepaalde stoffen in fruitsoorten zoals ananas, kiwi, passievrucht, vijg, papaja en mango breken gelatine af waardoor je bereiding niet zal opstijven. De oplossing? Gebruik fruit uit blik of blancheer het fruit eerst.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Collageen is een stof dat al in je lichaam zit en van belang is voor stevigheid en elasticiteit van o.a. je huid, haar en nagels. Waarom collageen supplement geen onzin is, dat zit zo: hoe minder collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe meer rimpels er zullen ontstaan.
Consumptie van gelatine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen zorgt voor de elasticiteit van onze huid en is essentieel voor onze gewrichten en beenderdichtheid. Regelmatige consumptie van gelatine kan dus beschermen je tegen huidveroudering, artritis en osteoporose.
Agar agar
Agar agar (E406) is een plantaardig alternatief voor gelatine dat zowel geschikt is voor vegetariërs als voor veganisten. Agar agar is namelijk afkomstig uit een bepaalde soort rode algen. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine.
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Als de blaadjes zacht zijn, moeten ze goed worden uitgeknepen. De gelatine wordt vervolgens opgelost in een vruchtensap, bouillon of andere vloeistof.