Het algemene advies is om de 6 à 8 weken. Toch is dit advies niet logisch als je je bedenkt dat elke persoon een ander kapsel heeft. Daarom een aantal richtlijnen voor de tijdspanne tussen kappersbezoekjes.
Voor korte kapsels voor mannen raden we ten minste eenmaal per maand aan. Voor kapsels van gemiddelde lengte kunnen jongens elke 1 tot 2 maanden een trimbeurt krijgen. En voor lang haar kun je elke 3 tot 6 maanden een knipbeurt krijgen.
Vrouwen die gezegend zijn met een gezonde haardos wordt geadviseerd om drie tot vier keer per jaar naar de kapper te gaan. Maar het kan nóg minder als je tevreden bent met je coupe en als het haar er gezond en niet beschadigd uitziet.
Geef heel eerlijk toe: hoe vaak ga jij naar de kapper? Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper gaan en dat is eigenlijk veel te weinig. Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt.
Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.
Fut- en vormloos haar is ook een teken dat je weer bij je kapper mag aankloppen. Wanneer je haar niet meer glanst en geen volume meer heeft, kunnen de oliën van je hoofdhuid de puntjes niet meer bereiken. Met een knipbeurt is dit gelukkig zo weer opgelost.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Slagen of steil haar
Dit zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en beschadigt, wat leidt tot gespleten haarpunten die snel afbreken. Daarom kun je je puntjes het beste om de acht weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je een pauze van zes weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.
Over de tijd tussen knipbeurten bestaat wel verdeeldheid, maar je kunt uitgaan van vier tot acht weken. Vier weken geldt voor haar dat heftig beschadigd en redelijk dik is. Als het haar dun is, kun je beter langer wachten tot de volgende knipbeurt.
Ga je alleen voor highlights? Dan kun je het beste eens per drie maanden gaan. Als je te vaak gaat, kan het teveel gaan lijken op een volledige kleuring. 'Je wil juist contrast.
Halflang haar
haar vanaf de oren tot aan de schouders.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.