Hoe dik is normaal printpapier? Standaard A4 printpapier heeft een dikte van 80 g/m².
Voor de meeste printers is 220 gram wel het maximum, maar het meest verkochte kopieerpapier is 80 gram. Dit wordt door de meeste printers goed opgenomen en valt perfect in de standaard instellingen van je printer. Je komt steeds vaker 70 of 75 gram papier tegen.
De exacte afmetingen van het A4 is 210 mm x 297 mm. De lengte van het A4 formaat is hiermee 297 millimeter en de breedte van het A4 formaat is 210 millimeter. De afmetingen van het A4 formaat in centimeters is 21 cm x 29,7 cm.
Veelal ligt het tussen 80 gram en 300 grams. Waarbij dit laatste al meer naar karton toegaat. Papier vind je in de meeste copy centers in de meest voorkomende formaten en diktes. Qua diktes gaat dit meestal om 80, 120, 160 en 210 grams.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
170 grams papier is 2 x zo dik als printpapier en de sterkte van deze flyer maakt het voor een groot deel ongevoelig voor kreukels, wat de flyer een professionele uitstraling geeft!
Printpapier dikte
G/m² (gram per m²) wordt gebruikt om de papierdikte te bepalen. Hoe hoger het aantal, hoe zwaarder en dikker het papier zal zijn. Papier van 80-100 g/m² gebruik je meestal voor het printen. De meeste printers kunnen 80-100 g/m² papier aan.
(voor A4 is dit; 21x29.7 X 1(pagina) X 90(g/m²) / 10.000 = 5.6133 g/m² per vel > exclusief verdere afwerking of binding.
Als we bijvoorbeeld spreken over 200 grams papier, dan betekent dit dat 1 vel 200 gram weegt, maar dan wel per vierkante meter berekend. Voor de fotoboeken worden andere papierdiktes gebruikt in vergelijking met agenda's of visitekaartjes. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende papierdiktes per product.
Wanneer men spreekt van 90-grams papier, dan weegt 1 m² van dat papier 90 gram. Hoe zwaarder het papier hoe dikker en steviger. Een verkeerde keuze kan je stijlvolle boek reduceren tot een 'vodje' papier.
Het standaard papier dat we voor kaarten en uitnodigingen aanraden is een ongestreken mat wit papier van 340g/m2. Kleuren blijven mooi helder op dit papier, maar je behoudt wel het matte uiterlijk.
Bij het printen van e-mails, verslagen of presentaties wilt u goede resultaten. Papier met een dikte van 75 g/m² of 80 g/m² volstaat voor relatief minder belangrijke documenten. Voor documenten die een betere kwaliteit vereisen gebruikt u een papierdikte van 120 g/m² t/m 160 g/m².
Een inkjetprinter is daarom de beste keuze. Je kan ermee printen op verschillende soorten media van gewoon papier tot zwaar karton, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.
Wat is verschil tussen kopieerpapier en printpapier? Eigenlijk is er geen verschil in kopieer- en printpapier. Het ene gebruik je bij een kopieerapparaat en het andere gebruik je bij een printapparaat. In beide gevallen kan dit gewoon hetzelfde papier zijn.
Het meeste HP Business Papier is speciaal ontworpen voor inkjetprinters of LaserJet printers. In sommige gevallen is het papier compatibel met beide printertypen. Koop HP printer- en multifunctioneel papier in de HP Store - Inkjet- en laserprinterpapier of bij plaatselijke winkels.
Ook wel dual-purpose, multifunctioneel, kopieer of gewoon Xerox-papier genoemd. Dit soort printpapier is vaak ongecoat, heeft een gewicht van 10 gram en een helderheid van 92. Het is eigenlijk overal wel verkrijgbaar, zoals in supermarkten, warenhuizen en boekenwinkels.
shop je papier in de winkel of bestel online op hema.nl
Van gekleurd papier in het rood, geel of blauw tot aan mooi wit printpapier en gestippelde varianten.
Linnen. Deze papiersoort heeft een subtiele structuur en dat geeft de kaart een luxe en rustieke uitstraling. Het papier is steviger dan de andere papiersoorten en daardoor niet gevoelig voor vouwen en deukjes. Zo blijft je kaartje jaren mooi!
In tegenstelling tot papier, is karton echter een stuk dikker en stijver en glanst het niet. Bij ieder soort drukwerk en de toepassing van het drukwerk, is dus een geschikte papiersoort te vinden.
Het materiaal is in gewicht niet zwaarder, maar het zal wel steviger aanvoelen. De opdikking bereken je als volgt: de dikte van het papier (uitgedrukt in micron = 0,001 mm) delen door het gramsgewicht. Voorbeeld: een 120 grams papiersoort met een dikte van 160 micron. De opdikking is dan 160 / 120 = 1,33.
Voor promotionele doeleinden zoals het drukken van flyers, folders of brochures wordt vaak gekozen voor mat mc, silk mc, of gesatineerd mc papier. MC (Machine Coated) betekent dat dit een gestreken (glad) papiersoort is. Mat mc is het minst gestreken en gesatineerd mc het meest gestreken.
Papierdikte flyer; 135 – 170 grs; Papierdikte folder; 135 -170 grs; Papierdikte briefpapier; 80 – 90 grs; Papierdikte poster; 135 – 250 grs (afhankelijk van grootte en gebruik);