Om bepaalde oppervlakken te besproeien, schoon te maken, te bemesten of om onkruid te bestrijden, moet je een goede drukspuit gebruiken. Een drukspuit is een werktuig dat een vloeistof of mengsel verspreidt dankzij een in een reservoir opgebouwde luchtdruk.
Om de drukspuit te vullen duwt u de D-handvat naar beneden(in de inkepingen) en draait u de bovenkant van de drukspuit af. Plaats daarna het pompgedeelte terug en draai de ring weer stevig vast. Pomp lucht in de tank door de handgreep omhoog en omlaag te bewegen. Doseer met het hendeltje hoeveel water u wilt sproeien.
Een drukspuit wordt vooral gebruikt voor onkruid verwijderen, het terras reinigen, groene aanslag verwijderen en de tuin bewateren. Als je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt en alleen water wilt gebruiken heeft een handsproeier de voorkeur.
Het probleem bij de meeste drukspuiten is dat deze niet geschikt zijn voor azijn. Azijn is een zuur product wat beschadigingen aanbrengt aan allerlei onderdelen van de drukspuit. Veel schade ontstaat bij de spuitmond, waardoor de drukspuit gaat lekken of het azijn niet meer goed verneveld.
Hozelock STANDARD Drukspuit 7 liter
De standaard drukspuit van Hozelock heeft een effectieve inhoud van 5 liter, omdat er 2 liter van de ruimte nodig is om druk op te bouwen voor het sproeien. Aan de hand van de efficiënte schaalverdeling kan je op ieder moment zien hoeveel vloeistof je nog over hebt.
De GARDENA drukspuit heeft een vulcapaciteit van 5 liter en is ideaal voor het verzorgen van planten in de tuin. Hij is berekend op max. 3 bar en is voorzien van een overdrukventiel dat snel de druk laat ontsnappen als dat om veiligheidsredenen noodzakelijk is.
Een plantenspuit werkt op basis van druk. Door het pompen met de hendel creëer je druk in de plantenspuit. Met deze druk wordt het water er uitgeperst. Voordat het water de spuit uit kan, gaat het door een verstuiver.
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Meng in een bakje 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Daarnaast doodt azijn de planten oppervlakkig, goed ontwikkelde planten en meerjarig onkruid moet je regelmatig behandelen met azijn. Het weghalen met wortel en al met de hand is effectiever. Waarom geen zout? Als je regelmatig zout gebruikt, dan verzilt de bodem en niet alle planten kunnen hier tegen.
De werking van een rugspuit
De meeste rugspuiten zijn voorzien van een drukketel. Deze zorgt voor een constante druk, waardoor de vloeistof gelijkmatig verspoten wordt. Sommige rugspuiten zijn uitgerust met een manometer op de afsluiter, waarmee je de spuitdruk kan aflezen.
Mijn Gardena drukspuit 5 liter is niet open te krijgen. Hij is nog nooit gebruikt. Hoe kan ik hem open krijgen? je moet de oranje handvat in de tank laten en dan linksom draaien om het binnendeel eruit te krijgen.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Door je tegels te voegen, krijgt onkruid geen kans meer om te groeien. Er is speciale onkruidvrij voegzand dat voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Martijn legt uit dat onkruid licht, lucht en ruimte nodig heeft. Als een van deze dingen ontbreekt, dan groeit het niet meer.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
Is de luchtvochtigheid in jouw huis lager, dan moet je zeker sproeien. Neem dan ook andere maatregelen, zoals een bakje op of aan je radiator, een keteltje op je houtkachel of een luchtbevochtiger. In een erg droge omgeving moet je regelmatig sproeien. Denk aan zeker drie keer per week.
Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien in plaats van elke dag een klein beetje.
Een zwenksproeier is een sproeier die geen cirkels draait, maar als het ware heen en weer zwaait. De sproeier besproeit de ene kant van de tuin en zwaait al sproeiend naar de andere kant, waarna hij weer terugkeert. Het is het type sproeier waar kinderen op warme zomerdagen ook veel plezier mee kunnen hebben.