Op officiële feestdagen is uw kind vrij van school. Bijvoorbeeld met Kerstmis en met Pasen. Ook leraren zijn vrij op deze officiële feestdagen. De school is dan dicht.
Is 5 mei dit jaar een vrije dag? Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.
Ik ben scholier of student
Zit u op school of studeert u? Dan bent u zeer waarschijnlijk vrij op Goede Vrijdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Goede Vrijdag.
Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.
Ik ben scholier of student. Zit u op school of studeert u? Dan bent u zeer waarschijnlijk vrij op Hemelvaartsdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Hemelvaartsdag.
Goede vrijdag: vrijdag 7 april. Eerste en tweede paasdag: zondag 9 en maandag 10 april.
Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf?Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Nee. In de meeste cao's is afgesproken dat je op officiële feestdagen een toeslag krijgt. Maar helaas is oudjaarsdag geen officiële feestdag en dus krijg je meestal niet meer betaald. Mogelijk heb je op oudjaarsavond recht op een onregelmatigheidstoeslag.
Dat ligt aan de afspraken met je werkgever. In veel gevallen krijg je op nieuwjaarsdag een toeslag.Als je in de supermarkt of in een winkel werkt, krijg je een toeslagpercentage van 100%.Dit betekent dus dat je dubbel betaald krijgt.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Scholen zijn namelijk bijna altijd dicht op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Wilt u zeker weten of de school dicht is? Vraag dit dan na op school.
De meeste werknemers in Nederland zijn op zowel Eerste als Tweede kerstdag vrij.
Bevrijdingsdag is net als 'Goede Vrijdag' wel een nationale feestdag, maar hierbij geldt ook dat niet iedereen vrij is. Het is gebruikelijk dat om de 5 jaar een vrije dag wordt gegeven, maar dat is niet verplicht.
Er bestaat namelijk geen wettelijk recht om vrij te zijn op een feestdag. In je cao of arbeidsovereenkomst staat beschreven op welke feestdagen je niet hoef te werken. Het kan dus voorkomen dat je partner verplicht vrij is op Goede Vrijdag, terwijl jij gewoon aan de bak moet.
18 mei (Hemelvaartsdag) 29 mei (Pinkstermaandag) 21 juli (nationale feestdag)
Dag na Hemelvaart, vrijdag 19 mei 2023
De vrijdag na Hemelvaartsdag is een verplichte snipperdag. Die dag zijn uw werknemers vrij. Verplichte snipperdagen worden van het saldo verlofdagen afgeschreven.
In het basisonderwijs zijn geen vakantiedagen vastgelegd. De scholen moeten wel aan de urennorm onderwijs voldoen. Dat is ten minste 7.520 uur onderwijs, verdeeld over 8 schooljaren. Gemiddeld is dat 940 uur per leerjaar.
Op blokdagen is het dienstonderdeel gesloten en kan er op die dag niet gewerkt worden. De in het betreffende jaar te werken uren moeten dus – zowel voor de voltijder als de deeltijder – op de andere dagen dan feest- en blokdagen worden ingeroosterd.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.