De Italianen consumeren 'slechts' 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken. Dat is bijna een hele kop koffie meer dan Nederland.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Warme melk en de spijsvertering
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
Espresso – dé Italiaanse koffie. Dé Italiaanse koffie is de espresso. Zo kennen wij het tenminste, in Italië heet het natuurlijk gewoon een caffè. Espresso is een koffiebereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Nederland: 1.84 koppen koffie per dag
Wij Nederlanders drinken gemiddeld 1.84 koppen koffie per dag, wat uitkomt op een gemiddelde van 6.7 kilogram gemalen koffie per Nederlander.
Mannen (69%) drinken vaker dagelijks koffie dan vrouwen (62%). Vrouwen drinken vaker dagelijks thee dan mannen (55% versus 34%). Ouderen (55+) drinken vaker dagelijks koffie (87%) dan jongeren (16 – 34 jaar) (35%).
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Costadoro. Costadoro staat binnen Italië bekend als de gouden standaard. De koffiebonen van dit familiebedrijf werden in Italië al driemaal uitgeroepen tot de beste van het land.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Het kan heel simpel: Buongiorno, un caffè (..) per favore. Wanneer je het wat netter wilt zeggen, kun je de condizionale van volere gebruiken (ik zou willen): Buongiorno, vorrei un caffè (..) per favore. Italianen ontbijten niet zo uitgebreid als wij dat doen, vaak bestellen ze bij de bar naast hun koffie iets zoets.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Maar in Italië drink je na het eten een caffè espresso of een caffè corretto. In die laatste zit een scheutje sterke drank, zoals grappa of amaretto. Wil je een espresso? Dan bestel je een caffè of een caffè espresso.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel. Echter, na een grote maaltijd, wanneer een espresso niet voldoende is, kun je een “caffè corretto” – een espresso met een beetje grappa, of iets soortgelijks, bestellen.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).