Spierdystrofie is een verzamelnaam voor verschillende erfelijke spieraandoeningen met spierzwakte als gevolg. De sterkte van de spieren neemt geleidelijk af omdat het spierweefsel wordt afgebroken. Verschillende spierdystrofieën zijn: Ziekte van Duchenne.
Becker spierdystrofie kan niet genezen. Iemand komt bij verschillende dokters en specialisten. Met een behandeling proberen die om de kenmerken en klachten minder te maken. Iemand kan bijvoorbeeld medicijnen krijgen voor het hart en de fysiotherapeut kan helpen om zo goed mogelijk te blijven bewegen.
Limb-girdle dystrofie kan op elke leeftijd ontstaan maar komt vooral op oudere leeftijd voor. Men merkt meestal dat er iets aan de hand is als men door zwakte van heup- en beenspieren een waggelende gang krijgt. Kinderen hebben vaak moeite met hollen en vallen veel. Uit een stoel opstaan of traplopen kan lastig zijn.
Duchenne spierdystrofie is een ernstige erfelijke spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. De eerste verschijnselen zijn vaak al voor het tweede levensjaar zichtbaar. Op den duur kunnen de aangetaste spieren niet meer gebruikt worden. Duchenne spierdystrofie treft nagenoeg altijd jongens.
Bij dystrofie is er sprake van afname van de belastbaarheid van de aangedane hand en sprake van pijn. Bij geringe inspanning kan er een heftige toename zijn van allerlei verschijnselen en met name van pijn.
De dan geleidelijk optredende spieratrofie wordt pas na enige weken tot maanden – en soms alleen door het verschil de gezonde en vaak dan meer gebruikte hand – visueel goed waarneembaar zijn, en zeker vergeleken met de gezonde hand.
In de beginfase van CRPS en ook wanneer ontstekingsverschijnselen en pijn op een later moment weer optreden, komen de volgende medicijnen in aanmerking: Paracetamol. ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac of arcoxia.
Myotone dystrofie (ook wel ziekte van Steinert genoemd) is een spierziekte waarbij de spieren steeds zwakker worden en organen worden aangetast. Hierdoor kunnen onder meer maagdarmstoornissen, hartklachten en concentratieproblemen ontstaan. De levensverwachting is beperkt.
Onderzoek toont aan dat vitamine C de kans op het ontwikkelen van CRPS-1 sterk verkleint. Vooral bij mensen die er nooit eerder mee te maken hebben gehad. Daarom adviseert Noordwest Ziekenhuisgroep bij letsels met verhoogd risico (zoals polsbreuken) om gedurende 50 dagen 500mg vitamine C per dag te nemen.
Dankzij een verbeterde hart- en ademhalingszorg is de gemiddelde levensverwachting van deze patiënten toegenomen, maar hierdoor krijgen ze steeds vaker te maken met hartfalen. De gemiddelde levensverwachting van mensen met spierdystrofie is toegenomen, maar de ziekte blijft dodelijk.
In het algemeen kan men stellen dat ca. 80 à 90% van de patiënten met een posttraumatische dystrofie min of meer geneest; een deel zal restklachten blijven houden. Is er nog onderzoek nodig? Speciaal onderzoek is veelal niet nodig, omdat de diagnose aan de hand van het verhaal en de verschijnselen wordt gesteld.
In een team van handchirurgen en handtherapeuten worden de beste resultaten behaald. Het is belangrijk dat de pijn bestreden wordt, omdat pijn de dystrofie in stand kan houden. Ook is het belangrijk dat de eventuele onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een zenuwbeklemming, behandeld wordt.
De negen officiële soorten musculaire dystrofie: Becker musculaire dystrofie (BMD) Congenitale musculaire dystrofie (CMD) Duchenne musculaire dystrofie (DMD)
Atrofie is een verschijnsel waarbij spierweefsel tijdelijk afneemt. Indien bepaalde spiergroepen langdurig niet gebruikt worden, zullen hun functies afnemen en spierweefsel verminderen. Echter door training kan dit weer hersteld worden. Dystrofie is onomkeerbaar.
Myotone dystrofie (MD 1) is een erfelijke ziekte die even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen. Als een van de ouders de ziekte heeft, heeft elk kind een kans van 50% dat het de aandoening ook heeft.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Is deze ziekte erfelijk? Congenitale spierdystrofieën/myopathieën zijn vaak autosomaal recessief erfelijk. Om deze ziekte te krijgen moet je dan van allebei je ouders het foutje erven. Maar er zijn ook vormen die X-gebonden recessief erfelijk zijn.
Vier vormen MD 1 en de verschijnselen
de klassieke vorm met langzaam toenemende spierzwakte in gezicht, kauw-, keel-, halsspieren en onderarmen en -benen; de ernstiger kindervorm, met bijbehorende vertraagde verstandelijke ontwikkeling, spraakproblemen en spierzwakte; de ernstigste vorm bij baby's: de congenitale vorm.
Dystrofie van de voet wordt ook wel complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) genoemd of Sudeck. Dit is een aandoening die meestal optreedt na een trauma. Denk hierbij aan een val, een operatie, sportblessures, enz.
Het wordt ook wel complex regionaal pijnsyndroom genoemd. Er bestaan verschillende behandelingsvormen. Omdat niet bekend is hoe posttraumatische dystrofie ontstaat, is er geen behandeling die de voorkeur heeft.
Bij spieratrofie is er sprake van een geleidelijke afname van de hoeveelheid spierweefsel en het aantal en de grootte van de spiervezels. Om spieratrofie te vertragen, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende voedingsstoffen als eiwit en vitamine D binnen te krijgen.
De spieratrofie wat hier optreed is gelukkig maar tijdelijk en ook omkeerbaar. Als het aangedane lichaamsdeel weer beweging krijgt en een groeiprikkel, dan kan de spiermassa geprikkeld worden om weer te groeien.
Kies voor voeding met veel eiwit, want dat is goed voor de spieren. Eiwitten zitten vooral in vlees, kip, vis, ei, melk(producten), vleesvervangers, peulvruchten en noten. Kies als tussendoortje niet altijd voor een koekje of een beschuit met jam. Neem een handje walnoten, of een paar plakjes worst en wat stukjes kaas.