Hoedenelastiek. Hoedenelastiek is een hoogelastisch dun koordelastiek, voor hoeden, maskers, parelsnoeren en knutselwerk. Dit dunne ronde elastiek gebruik je voor hoeden, maskers e.d. waarbij je wilt voorkomen dat je hoed of masker afwaait of verschuift.
Dat is niet voor niets want de kroon van de hoed is te plat om de hoed los op je hoofd te laten zitten. De simpelste manier om je hoed vast te zetten is met het lint dat aan de hoed vastzit. Je kon het lint voor- of achter langs je hoofd strikken.
Een goede hoed zit net boven je wenkbrauwen
Zo hoort de rand van je hoed net boven je wenkbrauwen te zitten.
Met inzetstukjes/strookjes van kurk kan men te wijde hoeden gemakkelijk tot ca. 1 cm strakker maken. De praktische kurkstrookjes worden eenvoudig voor en achter - d.w.z. op het voorhoofd en achter op het hoofd - achter de voeringband geplaatst of gelijmd, waardoor de omtrek van de hoed wordt verkleind.
Draag als vrouw je hoed altijd naar rechts. De meeste hoeden zijn zo gemaakt dat ze het mooist vallen als je ze naar de rechterkant draagt. Combineer je hoed met bijpassende kleding. Je hoed geeft op deze manier een wauw-effect aan jou outfit.
Hoedenelastiek voor het steviger vastzetten van de hoed op het hoofd. Het elastiekje wordt door middel van de ijzertjes vastgezet in de hoed, tussen het materiaal en de binnenwerking, vervolgens wordt het elastiek achter de haren langs het achterhoofd geplaatst.
Als een hoed iets te groot is, kan dat gecompenseerd worden met twee kurkstrips. Alle hoeden die met kurkstrips kunnen worden aangepast worden altijd geleverd met twee kurkstrips. Voor iets langwerpige hoofden worden de kurkstrips aan de zijkant achter de voeringband geplaatst.
Eén van de meest gebruikte hoedenmaterialen is vilt. Dit is soms gemaakt van beverbont of konijnenbont, maar meestal van wol. Wol is wel een beetje zwaarder dan bont, maar veel lichter in de prijs. Om een vilten hoed te maken moet het bont of de wolstreng schoon zijn en dun gesneden.
Toen de auto kwam, verdween de hoed
Het verband is eigenlijk heel eenvoudig: hoeden zijn van oudsher bedoeld ter bescherming tegen slecht weer. Als je een auto hebt, hoef je minder buiten te lopen.
De beste aanpak is om je hoed een stoom behandeling te geven. Het is bijzonder praktisch om de hoed in de badkamer of douche te leggen na een hete douche. Door het toevoegen van vocht worden de vezels en het materiaal van je hoed soepeler.
90% van de mensen heeft een gemiddelde hoofdomtrek tussen 54 en 57 cm. Ons aanbod van de standaard maten vindt u hier. Zit je tussen de 52 en 54 cm, dan heb je een kleine maat. Zit je tussen de 57 en 59 cm dan heb je een grote maat.
Naast petjes is ook de zonneklep een ideaal zomerhoedje die iedereen past. Een ander voordeel is dat een zonneklep past als je lang of kort haar hebt. Er zijn kleine, sportieve zonnekleppen of grote, fashionable zonnekleppen die zelfs je nek beschermen tegen de zon.
Een hoedenspeld is een broche, vaak decoratief, die wordt gebruikt om een hoed op het hoofd te houden, meestal aan het haar . In de westerse cultuur is de hoedenspeld bijna uitsluitend een vrouwelijk accessoire. Er kunnen meerdere pinnen tegelijk worden gebruikt.
Een cowboyhoed is een hoed van een licht materiaal, zoals vilt, met een hoge kroon en een brede rand, ontworpen om de drager tegen de weersomstandigheden van het Amerikaanse Westen te beschermen. Het is een herkenbaar onderdeel van de typische klederdracht van de Noord-Amerikaanse cowboys uit de 19e eeuw.
Dit hoedje is makkelijk te vouwen en leuk op een verjaardagspartijtje. Neem een groot rechthoekig stuk papier wat 1-1/2 keer zo lang als breed is (bijvoorbeeld een krant). Vouw deze in de lengte dubbel (zie eerste plaatje). Houd de vouw aan de bovenkant en vouw het papier nu dicht als een boek en meteen weer open.
De cowboys in het Wilde Westen droegen van alles – mutsen, hoeden en petten – maar de cowboyhoed kwam hij maar sporadisch tegen. Tot zijn verrassing was de hoed die het meest werd gedragen ... de bolhoed. Zelfs de legendarische Calamity Jane was met een bolhoed gefotografeerd.
Gebruik een meetlint om je hoofdomtrek op te meten. Heb je dit niet in huis, gebruik dan een touwtje om te omtrek te bepalen en meet daarna het touwtje op. Meet rond het grootste gedeelte van je hoofd vanaf de achterkant van je hoofd, over je oren tot net boven je wenkbrauwen (zie foto).
Gebruik een meetlint of een stukje touw en doe dat om je hoofd op circa 0.5 cm (1/8 ") boven je oor en over het midden van je voorhoofd. Trek het lint/touw strak, maar niet te strak. Je kunt het beste precies meten op de plaats waar je hoed zou zitten.
In West Europa wordt veelal het centimeter stelsel gebruikt: je stelt je hoedenmaat vast door een meetlint circa 1 cm boven een wenkbrauw te plaatsen en het meetlint rond de schedel, via het meest uitstekende deel van het achterhoofd, en terug naar het voorhoofd te laten lopen.
Een deukhoed, ook wel fedora genoemd, is een vilten hoed die voornamelijk door mannen gedragen wordt, maar die ook een plaats in de mode voor vrouwen kent. De hoed komt in vrijwel alle kleuren voor, maar bruin, grijs en zwart zijn het meest gangbaar.
Vroeger werd een hoed namelijk gebruikt om je hoofd warm te houden, je te beschermen tegen de zon en ook om aan te tonen van welke klasse je kwam. Zo droegen dokters, directeuren, burgemeesters en andere belangrijke mensen een hoge hoed om aan te tonen dat ze belangrijk waren.
Je haarkleur is ook een bepalende factor om de juiste hoed te vinden. Ik vind het persoonlijk mooi om een contrasterende kleur te kiezen. Dus een licht hoed bij donker haar en andersom. Een bruine hoed bij een blonde haarkleur is een prachtige combinatie.
Wat jou bijvoorbeeld erg goed staat, zijn kleine of ronde hoeden. Daarnaast accentueren hoeden met onregelmatige randen, zoals de flaphoed, jouw gezicht op de juiste manier. Ook een asymmetrische hoed of een hoed die schuin gedragen kan worden, past perfect bij jouw gezicht.