Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Maak zelf met de levende waterkefirkorrels, water, vruchten en suiker (of andere natuurlijke zoetstof) een overheerlijke, hypergezonde frisdrank! Behoort tot de absolute top onder de probiotica. Wordt nog beter verdragen dan melkkefir.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei.
Dit mengsel laat je dan normaal gesproken 24-48 uur fermenteren, wat een probiotische drank oplevert die rijk is aan gunstige bacteriën.
Suiker Ondanks dat er suiker aan de drank wordt toegevoegd, bevat het na de bewerking nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter. Dit komt doordat de kefirkorrels zich voeden met het suiker.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Dat is bij mij al bij 12 uur. De warmte is bepalend bij de snelheid van fermenteren. In de zomer zal het fruit eerder boven drijven dan in de winter.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Waterkefir wordt gemaakt met waterkefir-korrels, wat een micro-organismengemeenschap is en in rap tempo vermenigvuldigd als je ze 'voedt'. Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Melkkefir korrels tot 3 weken bewaren.