Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Je kan gerust feta eten als je zwanger bent. Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Listeria bacterie
Is de feta wel van rauwe melk gemaakt dan kun je de kaas beter niet eten. In rauwe melk kan de listeria bacterie namelijk voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.
De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort. Al is het wel slim om het te checken op het etiket.
48+ gepasteuriseerde, schapenkaas, van schapenmelk.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Harde kazen zowel gemaakt van gepasteuriseerde als niet gepasteuriseerde melk zoals: Gouda. Parmezaanse kaas. Emmentaler.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.
Rauwmelkse kaas is kaas waarvan de melk noch de kaas aan warmte zijn blootgesteld. De warmtebehandelingen die losgelaten worden op melk (thermiseren en pasteuriseren) zorgen ervoor dat de de meeste micro-organismen die aanwezig zijn in melk, zowel de 'goede' als 'slechte' bacteriën de nek omgedraaid krijgen.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
“De melk die wij als verse melk kopen in de supermarkt wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Het is de minimale verhitting waarbij alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood en waarna de melk veilig is voor consumptie.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
De zachte, Italiaanse kaas wordt gemaakt van lichte room, waar wijnsteenzuur aan toe wordt gevoegd. In Nederland wordt de melk waar mascarpone van gemaakt wordt gepasteuriseerd. De melk wordt dan verhit tot temperaturen waarop eventuele schadelijke bacteriën niet kunnen overleven.
Omschrijving. Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk.
Chorizo kan je beter niet eten als je zwanger bent. De Spaanse worst wordt gedurende het productieproces niet verhit en is dus rauw vlees. Hierdoor blijven eventuele schadelijke bacteriën aanwezig. Als je de chorizo in een warm gerecht gebruikt, zoals op een pizza of in een stoofschotel, is het wel veilig.
Burrata kan van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk gemaakt zijn. Het is een verse kaas die niet gerijpt is. Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie. Dit risico is 10 keer hoger als je zwanger bent.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Voor de productie van parmaham worden varkens ouder en dus extra groot, maar ze krijgen niet meer ruimte. De zware dieren wegen 160 kg maar krijgen per varkens slechts één vierkante meter leefruimte. De undercoverbeelden tonen overvolle stallen en veel dieren met krassen en bijtsporen.
Bij rauwe ham kun je denken aan serranoham, parmaham, Iberico ham, coburgerham en prosciutto. Je kunt rauwe ham wel gewoon eten als het goed is verhit, bijvoorbeeld op een pizza. Andere ham-soorten, zoals schouderham, yorkham of achterham, kun je wel eten.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.