Vedermijten zijn ectoparasieten die leven op de hoenders en die zich voeden met het eiwit (keratine) dat in de veren zit, maar hoe klein het diertje ook mag zijn, de gevolgen van zijn vraatzucht zijn enorm. Die komt slechts op 1 of 2 plaatsen voor (vleugels en staart) en is te bestrijden als men er maar op tijd bij is.
Vedermijten bevinden zich altijd, schijnbaar bewegingloos, aan de onderkant van vleugel- en staart- pennen, meestal dicht aan de schacht van de veer. Bovendien liggen ze vaak op rijen in de groeven van de veer.
Mensen kunnen last hebben van Dermanyssus gallinae (vogel- of kippenmijt) als de mijten talrijk en de vogels gevlogen zijn, zoals na een broedperiode. De meeste infestaties van mensen vinden plaats van half juni (uitvliegen jonge vogels) tot augustus.
Bloedmijt of vogelmijt
Dat is een heel klein, nauwelijks met het blote oog waarneembaar spinachtig beestje. Bloedmijten schuilen overdag in spleten en gaten en zuigen 's nachts bloed bij de vogels. Volgegeten mijten zijn als rode puntjes op de huid te herkennen.
Behandeling van vogelmijt
Een volière, een kooi of een kippen- of duivenhok, moet grondig worden gereinigd en daarna worden behandeld met een bestrijdingsmiddel. Verwijder daarbij al het nestmateriaal. Doe dit overdag, want dan hoeven de dieren niet te worden behandeld.
De oogstmijt, ook wel grasmijt genoemd, is een kleine spinachtige die erg lijkt op de fluweelmijt, maar hier geen familie van is. Het is enkel de larve van deze mijt die huidirritatie kan veroorzaken, door zich vast te bijten in de huid van een gastheer, bijvoorbeeld de mens.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken. De oogstmijt bijt meestal op voeten en onderbenen maar evengoed in de plooien van knie en lies of waar de kleding strak is.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Klachten bij schurft
Bij schurft heeft u vooral 's nachts heftige jeuk. De jeuk komt doordat de afweer van uw lichaam in actie komt tegen de poep van de mijt. Verder kunt u schilferende gangetjes in de huid zien. De mijten zelf zijn nauwelijks te zien.
In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed. Andere mijten leven uitsluitend op papier, op dieren of in de voorraadkast. Ze leven o.a. van bloed, huidcellen, dierlijk materiaal en vocht uit planten of bloemen.
Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Onderzoekers hebben aangetoond dat bloedluizen, als ze in contact komen met het bloed van de mens, ziektes kunnen overdragen zoals pasteurellose, ziekte van Lyme en Q-koorts. Ook kunnen ze vogelgriep verspreiden.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Was al uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden (of laat het stomen). Of leg uw spullen gedurende 1 week in de diepvries (bij -14 Cº) om de bedwantsen en eitjes te doden. Controleer tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat u deze in uw huis haalt. Haal geen tweedehands matrassen in huis.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Bloedluizen hebben een hekel aan tabakstelen, varens en boerenwormkruid. De planten kunnen gedroogd in het nachthok verspreid worden, waardoor de bloedluizen mogelijk niet zullen komen.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.