Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Het plaatsen van neuslatten is een duurzame afwerking van het kozijn en verlengt de levensduur van uw kozijnen. Tevens zorgen neuslatten voor het behoud van uw isolerende beglazing. Bij ventilerende latten en stoeltjes profielen is er kans op lek waardoor de isolerende beglazing in contact komt met vocht.
Glaslatten recht en schuin
Standaard glaslatten plaats je aan de bovenkant en zijkanten van een raam. Je kunt hier kiezen tussen schuine en rechte lat. Je kiest hier wat je mooi vindt, of wat er bijvoorbeeld bij andere ramen reeds gebruikt is. Schuine latten hebben ook een betere afwatering.
De neuslat is de bij voorkeur hardhouten lat bij een raamkozijn. De neus moet minimaal 5 mm oversteken vanaf de rand van de dorpel tot het begin van de neus (met andere woorden: ventilatieruimte minimaal 5 mm). Bij het op maat zagen van de neuslat aan weerszijden een ruimte aanhouden van 4 mm.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
Dit geldt alleen voor zogenaamde buitenbeglazing (glas dat vanaf de buitenzijde wordt geplaatst) met een sponningdiepte van 17 mm. Bij binnenbeglazing (glas wordt vanaf de binnenzijde geplaatst) en een sponningdiepte van 17 mm, meet u dus de dagmaat aan de buitenkant van het kozijn.)
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
De glaslat voor buitenbeglazing blijft voorlopig standaard 15x17 mm. De glaslat met kitsponning wordt toegepast bij kozijnen met binnen-beglazing en bij alle ramen. Om bij de deuren meer ruimte te creëren kan er een glaslat met kitsponning worden toegepast of koplatten op de deur.
Zo zijn er glaslatten van 9,12,15 en 17, 19 en 25 mm. De glaslatten zijn beschikbaar met of zonder sponning. Neuslatten worden aangeboden met een dikte van 16 en 18 mm. Voor binnenbeglazing bieden wij beglazingsprofielen aan, deze zijn standaard voorzien van beluctingsgleuven en bevatten bezonken schroefgaten.
Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit. Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
Verwijder de huidige lat
Dat doe u door met een scherp en flexibel mes de kitrand los te maken. Met een plamuurmes kunt u vervolgens met behulp van een schroevendraaier de glaslat loswrikken. Zaag de glaslat vervolgens door midden, verwijder de oude spijkers en maak het raam schoon met een verfkrabber.
Senco tackers zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van glaslatten en plinten.
Ventilatielatten worden toegepast in wanden om ervoor te zorgen dat vocht zich niet in de wanden ophoopt. Het stijl- en regelwerk van de wand met isolatie ertussen wordt aan de buitenzijde van de wand voorzien van een damp-open folie of spinvliesfolie.
Neuslatten hebben een beschermende en ventilerende functie voor het glas en het kozijn. De neuslat is bestand tegen zware weersomstandigheden. De neuslat beschermt de onderdorpel in de sponning, hij zorgt ervoor dat er geen vocht of vuil in het kozijn terecht komt doordat de neuslat schuin afloopt.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Een sponning is het rechthoekige, uitgeschaafde of gefreesde gedeelte aan de zijkant van een stuk hout. De sponning kan zich bevinden aan kozijnhout, deurhout, lijstwerk en ander timmerwerk.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Glasband voorkomt namelijk dat het glas direct raakt aan het kozijn en de houten glaslatten nadat je het geplaatst hebt. Door het toepassen van glasband voorkom je dat er schade aan de ruit ontstaat. Glasband beschermt het glas ook nog op een andere manier.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca. 3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen. Let op dat u glasmaten in millimeters opgeeft.
Tip: Houd een glasplaat nooit losjes vast, maar klem hem stevig in je gehandschoende handen. Plak de glasband (verkrijgbaar bij de glashandel) aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Leg in de sponning, dicht bij de hoeken, twee kunststof blokjes waar de ruit op komt te staan.