Een huwelijk is het samenleven van 2 personen volgens wettelijke regeling. Juridisch koppelt de wet verschillende rechten en plichten aan het huwelijk. Voor de wet noemt men het huwelijk het burgerlijk huwelijk. Het huwelijk heeft belangrijke gevolgen voor de belasting, schenken en het erfrecht.
Het huwelijk of matrimonium is een door burgerlijk en/of religieus recht geregelde samenlevingsvorm die de fundering vormt van de meeste gezinnen en van belang is als legaal en sociaal geaccepteerd fundament onder duurzame seksuele relaties en familieverbanden.
De belangrijkste reden die zij noemen is het bevestigen van de relatie. Ongeveer twee op de drie mannen en vrouwen noemen die reden. Voor ruim een derde speelt de aanwezigheid van kinderen of de wens kinderen te krijgen een rol bij de keuze voor het huwelijk. Vrouwen noemen deze reden wat meer dan mannen.
God heeft bij de schepping van de mens gelijk gezegd: 'Het is niet goed als de mens alleen is. ' Daarom heeft Hij hem een partner gegeven, een gelijke, om mee te leven. In een huwelijk laten zij alles achter van hun oude leven en geven zich volledig aan elkaar, ze worden een eenheid (Genesis 2: 24).
Rechten en verplichtingen door het huwelijk
De wet verbindt ook rechten en plichten aan het huwelijk. Zo zijn echtgenoten elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd, net als zij elkaar verplicht zijn om de kinderen op te voeden en die kosten te dragen.
Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.
Het is juist om deze reden dat God in Zijn Woord zegt dat Hij de echtscheiding haat (Mal. 2:14). Het huwelijk is daarom een in principe onverbreekbare verbintenis tussen man en vrouw die door God Zelf gelegd is en voor Zijn aangezicht gesloten is, tot de dood scheiding maakt.
Zijn er psalmen die over liefde / huwelijk gaan? Over de liefde en trouw van God gaan heel veel psalmen, maar over de liefde tussen een man en een vrouw niet. Een psalm die vroeger meer dan tegenwoordig in de kerkdienst wordt gezongen is Psalm 128.
Het ontstaan van het huwelijk
dat werd bepaald door haar ouders. In de Middeleeuwen werden de eerste huwelijken voltrokken. De originele reden hiervan was het samenleven met één partner. Ook werd er getrouwd om bezit zoals grond en erfenissen binnen de familie te houden.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Dat is toch hartstikke ouderwets en helemaal niet meer van deze tijd?” Je hoort het steeds vaker en ook de cijfers liegen er niet om. Steeds minder stellen kiezen ervoor om in het huwelijksbootje te stappen (63.500 in 2019 tegenover 88.000 in 2000*) en elkaar het jawoord te geven.
De zelfstandig trouwambtenaar is iemand die in zijn of haar 'thuisgemeente' al bevoegd is om mensen te trouwen. Deze persoon is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en vervolgens door de gemeente benoemd om dat voor die gemeente te doen.
trouwerij, trouwpartij. als synoniem van een ander trefwoord: echt (zn) : echtverbintenis, echtvereniging, huwelijk, huwelijksband, matrimonium.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen, trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en. trouwen op huwelijkse voorwaarden.
Een christelijke kaart met de tekst “Wie op Hem vertrouwen, omringt Hij met liefde” uit Psalm 32: 10.
God houdt volgens de Bijbel van mensen en in die liefde is Hij trouw. God wordt vergeleken met een vader of moeder die voor zijn of haar kind zorgt (Jesaja 66,11-13). Er wordt zelfs gezegd dat God zelf liefde is: 'Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde' (1 Johannes 4,8).
Voorbeelden korte gelukwensen huwelijk
“Gefeliciteerd met jullie huwelijk, maak er een avontuur van.” “Geniet van ieder moment.” “Ik drink op jullie zonnige toekomst.” “Veel liefde , geluk om mooie momenten.”
Het gebeurt met enige regelmaat: mensen zijn gescheiden en besluiten na verloop van tijd te hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan met hun eerdere echtgenoot of partner. De wet bepaalt dat bij hertrouwen alle gevolgen van het (eerste) huwelijk herleven alsof er geen echtscheiding heeft plaatsgehad.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Binnen de Katholieke Kerk wordt het kerkelijk huwelijk beschouwd als sacrament, als eigenlijke huwelijkssluiting voor zover de partners katholieke christenen zijn, en zodoende als gelijkwaardig aan het burgerlijk huwelijk voor niet-katholieke paren.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen is sinds januari 2018 de standaard. Dat betekent dat je vanaf de dag dat je getrouwd bent, alles deelt wat tijdens het huwelijk van jou is. Schulden of een spaarpotje dat je voor je huwelijk hebt opgebouwd, is en blijft van jou.
Om voor de wet te trouwen tekenen jullie een huwelijksakte. De huwelijksakte wordt getekend door het bruidspaar, getuigen en de trouwambtenaar. Deze akte krijgen jullie niet mee maar wordt opgeborgen in het gemeentelijk archief. De trouwambtenaar tekent ook het trouwboekje, deze kunnen jullie wel ontvangen.