Bijen sturen door de vleugel hoek waarmee ze vliegen aan te passen.Dit doen ze met speciale “besturing” spieren die onder de verticale en horizontale spieren liggen. Je kan de functie van deze spieren vergelijken met een trekveer. De spanning van de veer wordt minder als de vleugel verder moet reiken.
Bijen kunnen op een volle tank (dat is zo'n 40 mg nectar) ongeveer 10 km ver vliegen. Daarom vliegt een bij nooit verder van huis dan ongeveer 4 km. Ze moet namelijk ook nog terug! Al het voedsel wordt dus in een straal van circa 4 kilometer rondom het nest verzameld.
Hommels hebben eigenlijk te kleine vleugeltjes voor hun grote lichaam (èn het stuifmeel!). Lange tijd was het een raadsel voor onderzoekers hoe ze toch konden vliegen. Na onderzoek bleek dat ze luchtwervelingen maken met hun vleugeltjes.Die zorgen voor een kracht omhoog waardoor de hommel, tòch kan vliegen.
Ze hebben een zeer typische ma- nier van vliegen, maar zweven doen ze niet. Wél zijn het vliegkunstenaars die zoals een helikopter ter plaatse en zelfs achteruit kunnen vliegen.
Een haalbij vliegt gemiddeld met en straal van 3 km rond haar kast. Een bij kan 800 km gevlogen hebben aan het einde van haar leven. Na ongeveer 800 km haar vleugels versleten zijn. De haalbij op sommige dagen zo'n 250 km vliegt en dan zeer kort leeft.
Er zijn twee soorten wasmotten, de grote wasmot (Galleria mellonella) die bij ons het meest voorkomt en de kleine wasmot (Archroea grisella). Motten vliegen vooral 's nachts en trachten de bijenkast binnen te dringen.
Ook bijen, vlinders en andere insecten hebben extra veel dorst als het warm is.
In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook. Zorg er wel voor dat je huisdier hier zelf ook niet bij kan.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Omschrijving: Behangersbijen bekleden hun nestgangen met bladstukjes, zodat een kokertje ontstaat waarin ze een mengsel van stuifmeel en nectar en een ei deponeren. Die kokertjes kunnen op diverse plaatsen gemaakt worden: in de grond of bovengronds in holle stengels of in kevergaten.
Het verschil tussen een bij en een wesp is het snelst te zien aan de taille. Een wesp heeft een smalle taille, terwijl het lijf van een bij veel rechter afloopt.Ook is een wesp feller van kleur en heeft geen beharing.Een bij is wat doffer van kleur en heeft wel beharing.
Ze nemen allerlei vervelende insecten te grazen. Ze zijn daarmee heel milieuvriendelijke ongediertebestrijders van allerlei beestjes die het op gewassen zoals maïs, suikerriet en rozen hebben voorzien.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden.Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C.
Boven de 15°C vliegen ze massaal uit en vindt de zogenaamde reinigingsvlucht plaats. Deze vlucht duurt meestal niet langer dan een uur. Al die tijd dat de bijen stil zaten in de kast en voedsel opnamen, kwamen de onverteerbare bestanddelen in de endeldarm.
Daarom is het belangrijk om bijen te helpen om te overleven. Deze dieren zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Anders gezegd: zonder bijen is er geen leven mogelijk op aarde.
Het houden van bijen voor honing lijkt zowel diervriendelijk als milieuvriendelijk. Zoals je wellicht weet, sterft de bij steeds meer uit, waardoor de bestuiving van bloemen en planten, en dus hun voortbestaan, in gevaar komt.
Wat eet hij graag? Een volwassen honingbij voedt zich voornamelijk met nectar en stuifmeel van planten.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Wilde bijen hebben het zwaar te verduren in Nederland. Bijna elke vierkante meter wordt gebruikt en bijen zijn gevoelig voor landbouwgif en stikstofuitstoot. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten of is zelfs al uit Nederland verdwenen.
Bijen hebben de gewoonte om te steken, wanneer ze gevaar ervaren. Wetenschappers ontdekten dat ze echter ook kunnen bijten. Dat doen ze bij vijanden die te klein zijn om te steken.
Bijen steken uit zelfverdediging, om hun nest te beschermen of om eventuele prooidieren te doden. Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn.