Je kunt paracetamol nemen als je veel pijn hebt. Neem geen sterkere pijnstillers. Door sterkere pijnstillers kun je juist meer klachten krijgen.
Spasmolytica zijn medicijnen die zorgen dat de spieren van het maag-darmkanaal verslappen. Bij PDS kan er te veel spanning en krampen zijn van de spieren in de darmen. Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen. Voorbeelden zijn mebeverine (Duspatal) en scopolaminebutyl (Buscopan).
Belangrijk om te weten over mebeverine
Mebeverine werkt tegen darmkrampen. Het maakt de spieren van de dikke darm slap. Bij het prikkelbare-darmsyndroom (darmkrampen, een opgezette buik en verstopping of juist diarree). Mebeverine werkt na enkele uren.
De pijn zit vaak onder in de buik of rond de navel. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de zij. De pijn is er meestal overdag en voelt aan als 'zeurend' of fel (hevige pijnscheuten). Bij sommige mensen verergeren de pijnklachten na de maaltijd.
Meest voorkomende klachten zijn:
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.En daarna treden de klachten weer op.
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Verder kunnen vochtinname, stress, beweging en roken invloed hebben op jouw klachten.
Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je regelmatig buikpijn en problemen met poepen. De klachten zijn heel vervelend maar niet gevaarlijk. Je hebt geen grotere kans op ernstige darmziekten. Bepaald eten en stress kunnen de klachten erger maken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal even goed als ibuprofen. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende dan kan de arts bovendien ibuprofen voorschrijven.
Pijnstillers zoals paracetamol-codeine kunnen voor obstipatie zorgen, omdat codeine de darm trager laat werken. Spanning of stress. Sommige ziektes kunnen ook obstipatie veroorzaken.
Veel patienten hebben gemerkt dat pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen, tramadol) vrijwel geen effect hebben op hun PDS-klachten. Soms veroorzaken ze zelfs extra klachten. Dit komt doordat de pijn van uw ingewanden op een andere manier tot stand komt dan 'normale' pijn.
Het kan helpen tegen een magnesiumtekort en mogelijk ook tegen onder andere spierpijn, spierkrampen, spierspanning en depressie. Bij sommige mensen kan zo'n magnesiumsupplement rustgevend zijn, de spieren ontspannen en daardoor de PDS-klachten verminderen. Het doet meestal niets met de ontlasting.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken
Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Dikke darm: In wisselende mate krampen en pijn op verschillende locaties. Brijachtige ontlasting afgewisseld met verstopping. Winderigheid.
Vooral pijn, vermoeidheid en misselijkheid zijn klachten bij PDS, die vaak lastig te behandelen zijn.
Vermindert maag- en darmklachten
Kamillethee helpt de spieren van het darmkanaal te ontspannen en kalmeert de maag, waardoor de pijn en krampen zullen verminderen. Om dit effect te merken kun je twee keer per dag – bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds – een volle kop kamillethee drinken.