Hoe ontstaat een urineweg-infectie? Een urineweg-infectie komt door bacteriën. Door bacteriën in de darmen en rondom de plasbuis krijgt u soms een infectie.U kunt ook een infectie krijgen na seksueel contact (SOA).
Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende urineweginfectie is een blaasontsteking. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht komen. Daar veroorzaken ze een infectie.
De meest voorkomende verwekker is E.coli. Andere frequent voorkomende verwekkers zijn onder andere Klebsiella species, Proteus mirabilis, Staphyloccus saphrophyticus, andere grampositieve bacteriën.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Wat is een urineweginfectie? In het kort: Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken.Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking.
Behandeling. Een behandeling van een urineweg-infectie gebeurt meestal met medicijnen. U slikt dan: antibiotica. Als u regelmatig een urineweginfectie heeft, is meer onderzoek nodig.
Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als de klachten niet binnen een week verdwijnen of als de klachten niet draagbaar zijn, neem je contact op met je huisarts.
Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen de bacteriën vanuit de blaas 'opstijgen' naar de nier.Er kan dan een nierbekkenontsteking ontstaan. Bij mannen kan ook een prostaatontsteking ontstaan.
Een urineweginfectie is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen. Jonge kinderen kunnen soms een urineweginfectie krijgen als ze een afwijking hebben van de urinewegen, zoals een te nauwe plasbuis.
vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Complicaties. Elke blaasontsteking kan opstijgen naar de hogere urinewegen en kan een nierbekkenontsteking of een prostatitis bij mannen veroorzaken. Ook kunnen bacteriën migreren naar de bloedbaan en een bloedvergiftiging veroorzaken. In dat geval wordt gesproken van een gecompliceerde urineweginfectie.
Verschillende factoren kunnen tot een blaasontsteking leiden. Vrouwen lopen een hoger risico omdat hun plasbuis korter is en dichter bij de anus ligt dan bij mannen. Maar ook bijvoorbeeld zwangerschap, een actief seksleven, een lage weerstand of de menopauze kunnen het risico op een blaasontsteking verhogen.
Bij de meeste vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over binnen 1 week. Als u weinig klachten heeft dan kunt u eerst kijken of uw klachten vanzelf over gaan. Als u in deze periode last heeft van pijn, dan kunt u een paar dagen paracetamol gebruiken.
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Naast de E. coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie: staphylococcus saprophyticus, enterococcus faecalis, proteus mirabilis en klebsiella.
Ben je gevoelig voor blaasontstekingen dan kan je door kleine aanpassingen in je voeding en drank, de kans op een blaasontsteking verminderen. Gebruik minder verzurende voeding en dranken zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas.
Warmte kan verlichting bieden als je pijn hebt. Een warmtekruik of een warm bad kunnen je hierbij helpen. Veenbessen hebben een antibacteriële werking. Drink daarom veenbessensap of neem een supplement met veenbessen.
Urineonderzoek is de hoeksteen voor het bewijs van een urineweginfectie (zie de module Laboratoriumonderzoek). Een echo van de blaas (bladder scan) is het eerste urologische onderzoek dat moet worden overwogen, om een urineretentie of groot residu vast te stellen. Een residu tot 100 ml mag als normaal worden beschouwd.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Wanneer je een ontsteking hebt opgelopen aan je urinewegen, geeft je lichaam vaak ook een andere geur af dan normaal. Om precies te zijn: je plas ruikt in geval van een blaasontsteking vaak naar ammoniak. De bacterie die hiervoor zorgt is ook de veroorzaker van de ik-moet-plassen-maar-er-komt-niks brandende ervaring.
Start bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie bij volwassenen met antibiotica met voldoende weefselpenetratie, zoals in de eerstelijnszorg met ciprofloxacine, cotrimoxazol of amoxicilline/clavulaanzuur.
Onderzoek en diagnose
De huisarts zal je meestal willen onderzoeken en je vragen plas (urine) op te vangen. Soms is alleen urine inleveren niet voldoende en is meer onderzoek nodig om te weten of je een nierbekkenontsteking hebt. Als je dit vaak hebt, kun je onderzoek krijgen naar de oorzaak van nierbekkenontsteking.
In veel gevallen kun je een blaasontsteking wegdrinken, door veel vocht te consumeren. Het kan werken, omdat de vloeistof de bacteriën in de blaas helpt weg te spoelen. Voor sommigen lijkt het te helpen om cranberrysap (zonder suiker) te drinken, maar het werkt niet tegen alle bacteriën.
Kamillethee voor blaasontsteking
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.