De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
Een van de ingrediënten van mie is harde tarwe. Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Voor pasta wordt er gebruik gemaakt van durumtarwe; een nog hardere tarwe.
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe.
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Dit van oorsprong Chinese gerecht (chǎo miàn / 炒面) leerden wij in Nederland kennen via de Indische keuken. Vandaar dat wij het "Bami Goreng" noemen, maar in veel andere landen noemen ze het op zijn Chinees "Chow Mein". Hoe dan ook komt het op hetzelfde neer: gebakken noodles met stukjes vlees, vis, groenten, etc.
Volkoren pasta (spaghetti)
Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water.
Spaghetti is een pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg. Elke pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg wordt pasta genoemd. Er zijn meer dan 700 verschillende pasta vormen die allemaal onder de productcategorie 'pasta' vallen. Spaghetti is dus ook pasta.
Wat is het? Chinese mie is gemaakt van o.a tarwemeel en zout. scharrelei. Zowel in de Chinese keuken als in de Indonesische keuken wordt mie vaak bereid, vanwege de gemakkelijke bereiding met verschillende ingrediënten.
Vegetarische bami met satésaus
Ook voor 'nasi' moeten we naar de Indonesische keuken kijken. 'Nasi' betekent gekookte rijst, 'goreng' gebakken. Zo eenvoudig kan het dus zijn: gebakken rijst. Het is het nationale gerecht in Indonesië.
Bami goreng speciaal, dat je in plaats van bami natuurlijk ook met rijst als nasi kunt maken, wordt wel gezien als een wat uitgebreidere versie met meer ingrediënten en dus ook met meer smaken. Dat komt omdat als je dit gerecht bij een Chinees restaurant eet of gaat halen, er vaak ook gebakken kip bij zit.
Een bamischijf is een rondvormige snack die bestaat uit bami met doorhaalvloeistof en een paneerlaag eromheen. De schijf is vooral in Nederland en België bekend. Bij veel snackbars is de bamischijf ook in vierkante vorm verkrijgbaar onder de naam bamiblok.
De overeenkomsten tussen mie en tagliatelle zijn eenvoudig aan te wijzen. Allebei zijn ze gemaakt van tarwe en het gaat in beide gevallen om lange, platte slierten. Bovendien worden ze beide opgerold verkocht, als vogelnestjes. Toch is de een veel duurder dan de ander.
Mie is een Chinese noedel. Het zijn tarwenoedels die hun brede, dikke vorm danken aan het trekken en vouwen van het deeg. Hoe vaker het deeg wordt gerekt en gevouwen, hoe dikker de noedels zijn.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Noodles worden gemaakt van ongerezen deeg en vallen hierdoor onder de deegwaren categorie. Er zijn vele soorten noodles die elk hun eigen ingrediënten hebben. Laten we eens kijken naar de meest bekende: Mihoen: Deze noodles zijn gemaakt van rijstebloem, en worden in meerdere Aziatische gerechten gebruikt.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.
Een portie bami goreng komt overeen met 250 gram.