Die lederhuid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan. De nieuwe huidcellen reizen van de lederhuid in 4 weken naar boven, om uiteindelijk in de opperhuid weer door slijtage van je lichaam te vallen. En zo wordt je huid voortdurend vernieuwd en blijft de inkt gewoon zitten zonder te slijten.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
Je lichaam zwelt op en zal er de eerste 5 tot 7 dagen alles aan doen om zo min mogelijk bloedverlies te hebben en infecties tegen te gaan op de plek waar jij je tattoo hebt laten zetten.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Het maakt niet uit of je tattoo klein is of groot: slapen kan vooral de eerste nachten voor wat ongemak zorgen. Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Meestal begint de prijs bij €75 tot €100 euro voor een kleine tattoo.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
Huidinfecties en allergische reacties op tattoo-inkt kunnen altijd voorkomen, maar zodra een naald in contact is gekomen met ander bloed, kan dat ernstige gevolgen hebben.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Vaak kun je bij je polsen al je aderen zien lopen door de dunne huid, niet gek dat het zetten van een tatoeage daar dus erg pijnlijk kan zijn. Daarbij liggen de zenuwen vrij dicht aan de oppervlakte, waardoor je er ook meer van zal voelen. En dan vooral op je wervelkolom. De belangrijkste zenuwen lopen over deze baan.
De huid mag niet overwerkt worden om littekenvorming te voorkomen. Daarom is het beter om de tatoeage na circa drie weken te laten bijwerken. Het komt maar zelden voor dat een tatoeage bijgewerkt moet worden.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
De tattoo nazorg folies zijn speciaal ontwikkeld om jouw tattoo te laten helen. Door je tattoo af te plakken met deze folie, creëer je een vochtig wondklimaat. In een vochtig wondklimaat verloopt het genezingsproces sneller. Het wordt ook wel wondfolie genoemd en is afkomstig uit de moderne wondverzorging.
Na ongeveer 1 a 2 weken kan je als je huid redelijk is genezen, het behandelen met zalf of vaseline stoppen. Je kan nu eventueel overstappen op een milde moisturizer om je huid soepel te houden en te verzorgen. Je moet er ongeveer 6 tot 8 weken vooruit trekken om je huid goed te laten genezen.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.
De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende.
Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk.