Warschau (Warszawa) is de hoofdstad en grootste stad van Polen met circa 1,7 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Krakau (Kraków), Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk. De grootste agglomeratie van het land is die van Katowice.
De meeste Polen verbleven de afgelopen jaren in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland. Dat komt omdat deze gebieden een grote landbouw- of industriesector kennen. Ook blijkt dat driekwart van de Poolse migranten betaald werk heeft. Dit is ongeveer gelijk bij autochtone Nederlanders (77%).
Polen staat bekend om de vele oude stadjes, 23 Nationale parken en de stad Łódź waar je circa 180.000 joodse graven tegen komt. In Polen kun je uitstekend aan wintersport doen. Dit kan het beste in de maanden december tot april in de plaatsen Bukowina Tatrzanska, Bialka Tatrzanska, Poronin en Szczyrk.
Het Pools-Litouwse Gemenebest was tussen 1386 en 1772 qua oppervlakte (tezamen met Moscovisch Rusland en het Ottomaanse Rijk) een van de grootste rijken van Europa, dat zich uitstrekt vanaf de Oostzee tot aan de Zwarte Zee, met het huidige Wit-Rusland en grote delen van het huidige Oekraïne binnen zijn grenzen.
De Polen (Pools: Polacy) zijn een West-Slavisch volk. De meesten van hen hebben het Pools als moedertaal.
Poolse meisjes kennen hun eigenwaarde
Een typische Poolse vrouw is goed opgeleid, bereisd, modieus, bekwaam in veel dingen en comfortabel in haar carrière. Ze zal nooit een slechte relatie met een man tolereren en ze is liever alleen dan bij iemand te blijven die haar niet goed behandelt.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
De Poolse cultuur is verweven met herinneringen aan historische grootheden en met toekomstdromen, het nationale karakter wordt doordrenkt met nostalgie. Artiesten op elk gebied van de hedendaagse kunst halen inspiratie uit de rijke Poolse folklore. Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans.
Wonen in Polen heeft veel voordelen en ook wat nadelen voor Nederlanders. Voordelen zijn de prachtige steden, de open cultuur en gastvrijheid van de Polen. Nadeel is het andere klimaat en je zult even moeten wennen aan eten en taal. Een groot voordeel zijn verder de lage kosten van het levensonderhoud.
In de afgelopen jaren is de Commissie meerdere inbreukprocedures bij het Europees Hof van Justitie tegen het land begonnen om de hervormingen ongedaan te maken. Op 27 oktober 2021 oordeelde het Hof dat Polen een dwangsom van 1 miljoen euro per dag moet betalen totdat een tuchtcollege voor rechters is ontbonden.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
waar zijn die mannen!? Een van de duidelijk positieve kenmerken van de Poolse man is zijn vindingrijkheid en het vermogen om technische problemen op te lossen. Deze vaardigheid betekende dat Polen worden gewaardeerd als arbeiders – “klusjesmannen”.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Polen waren vorig jaar goed voor zo'n 180.000 banen in Nederland, op een totaal van 838.000 banen die door arbeidsmigranten werden vervuld. Maar bijna één op vijf van hen verdient nog geen 10 euro per uur. Nog eens ruim 60 procent moet het doen met een uurloon tussen 10 en 15 euro.
In absolute aantallen tellen Den Haag (5,5 duizend), Rotterdam (4,4 duizend) en Tilburg (2,9 duizend) de meeste recente immigranten met een Poolse migratieachtergrond.
Brood kost 3 zloty. Een goedkopere supermarkt is Biedronka. Ook de Lidl heeft in Polen haar intrede gedaan. In de grotere steden is het eten vaak duurder dan in kleinere dorpen.
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
In het westen en het noorden van Polen heerst een gematigd zeeklimaat door de invloed van Atlantische stromingen. In het oosten en zuiden is sprake van een landklimaat, met koude winters en warme zomers.
Kies de lokale munteenheid
Ons advies: kies voor afrekenen of geld opnemen altijd de lokale munteenheid. Dit geldt niet alleen voor landen buiten de Europese Unie. Ook voor Europese landen zonder de euro zoals Hongarijke, Polen en Tsjechië.