3. Er kan vrijstelling voor het afleggen van examinering verleend worden op basis van resultaten die bij aanvang van de opleiding niet ouder zijn dan 10 jaar vanaf de datum waarop de uitslag van die resultaten is vastgesteld.
Geldigheid vrijstellingen
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen.
Als je een vrijstelling krijgt, hoef je bepaalde vakken of onderdelen van je studie niet te volgen. Als je die kennis of ervaring al in een andere opleiding hebt opgedaan, kun je aanmerking komen voor een vrijstelling. Zo kun je na een mbo-opleiding vrijstellingen krijgen bij een aansluitende hbo-opleiding.
Er is geen wet- of regelgeving meer die bepaalt hoelang een resultaat geldig is. Heb je je examen voor 2010 gemaakt (dat wil zeggen, vóór de invoering van de referentieniveaus), dan krijg je geen vrijstelling.
Het cijfer voor het rekenexamen blijft onbeperkt geldig binnen de opleiding, ook als een student er langer over doet.
Alle mbo'ers moeten het rekenexamen maken. Het resultaat telt nog niet mee voor je diploma. Het resultaat staat wel op je resultatenlijst. Start je vanaf 1 augustus 2022 met je mbo-opleiding, dan telt het resultaat wel mee voor je diploma.
Rekenen verplicht om mbo-diploma te halen
Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma. Maar het resultaat komt wel op je resultatenlijst. Start je vanaf studiejaar 2022-2023 met je opleiding, dan telt het resultaat wél mee voor je diploma.
Een diploma blijft altijd geldig. De waarde van het diploma wordt bepaald door de actualiteit van de certificaten die ten grondslag liggen aan het diploma.
1. Vrijstelling voor het generieke onderdeel Nederlands of Engels is ook mogelijk voor alleen het centraal gedeelte of alleen een instellingsexamen. Er kunnen geen vrijstellingen verleend worden aan leerlingen uit het vmbo, tenzij je een examen op 3F niveau hebt afgelegd.
Voor het centraal examen heb je recht op minimaal 2 kansen binnen de duur van je opleiding. Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald, maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing. Dat mag ook op een hoger niveau (maximaal 3F) zijn.
Het is je instelling die bepaalt of je EVC of EVK voldoet om vrijstelling voor een bepaald opleidingsonderdeel te krijgen. Als de instelling je geen vrijstelling geeft, moet zij dat motiveren. In het onderwijs- en examenreglement van je instelling vind je de procedure voor het aanvragen van vrijstellingen.
Een vrijstelling vraag je aan via je KU Loket ("Vrijstellingsdossier"), daarnaast moet je ook volgende documenten verplicht mee opladen: Je maakt een vergelijking tussen de leerresultaten van het verworven OPO en de leerresultaten van het OPO waarvoor je een vrijstelling aanvraagt.
Wanneer krijg je een vrijstelling? Je hebt elders tentamens en examens op hbo- of wo-niveau behaald die qua inhoud, omvang en niveau overeenkomen met het vak of stage waarvoor je vrijstelling wilt. Je hebt relevante kennis, vaardigheden of werkervaring op hbo/wo niveau opgedaan.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 op voorwaarde dat je voor Nederlands en Engels dan een 6 hebt gehaald. Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
De resultaten voor de vakken in de hoofdfase hebben een gegarandeerde geldigheidsduur van zeven jaar, gerekend vanaf de toetsdatum. Voor sommige vakken komt het resultaat na die termijn te vervallen, omdat de inhoud van het vak verouderd is. Je moet zo'n vak dan opnieuw doen.
Dat mag 2F zijn, maar het mag ook 1F zijn of een ander niveau onder of boven 2F. Mbo 4-studenten moeten voldoen aan 3F en bovendien voor Engels aan de generieke eisen A2-B1.
Wat is niveau 3F? Het COE-3F is gebaseerd op de lees- en luistertaken die bij niveau 3F omschreven worden. Het gaat om het lezen van: informatieve teksten met een hoge informatiedichtheid, instructieve teksten en betogende teksten.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan uw oude diploma vergelijken met een diploma binnen het huidige onderwijs. En u een diplomabeschrijving leveren. Een diplomabeschrijving kost geld.
Engels. Engels wordt alleen binnen de niveau 4 opleidingen verplicht geëxamineerd. Dat gebeurt door middel van een landelijk centraal examen (Lezen & Luisteren) en instellingsexamens (Spreken, Gesprekken Voeren en Schrijven). Het kan zijn dat Engels als een keuzedeel in je opleiding zit.
Het vak Rekenen 3F is opgenomen in alle mbo-opleidingen op niveau 4.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.