Een wipstoeltje is hartstikke handig om je baby eventjes op een plek te laten zitten. De wippende beweging is ook nog eens ontspannend en leuk voor de baby. Zo'n wippertje zorgt ook meteen voor een goede zit- of ligpositie. Er is ruim keuze uit verschillende soorten wipstoeltjes.
Een wipstoeltje kun je gebruiken vanaf dat je baby een paar weken oud is tot zo'n 6 tot 9 maanden, op het stoeltje staat tot welk gewicht je hem kunt gebruiken. Voorwaarde voor vroeg gebruik is wel dat het wipstoeltje een goede ligstand heeft.
De meeste ouders gebruiken een wipstoel tot wanneer de baby ongeveer 8 maanden oud is. Vanaf die leeftijd leert je baby om zelfstandig in de zithouding te komen. Zodra je baby kan zitten, merk je snel genoeg dat hij liever niet meer in de wipstoel wordt gelegd.
Gebruik de relax vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden, tenzij het motorisch nog verantwoord is. De relax draagt een maximaal gewicht van 9 kg. Gebruik de relax ook niet meer als een kind rechtop kan zitten. Laat je kind nooit alleen als hij of zij in de relax zit.
Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het steeds vaker voor dat baby's afgeplatte schedels hebben of een asymmetrische houding. Per jaar zijn er 20.000 gevallen van baby's met een scheef hoofdje bekend, terwijl dit vroeger incidenteel voorkwam.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Ergonomische wipstoel die natuurlijk schommelt zonder batterijen! Je baby kan rusten en spelen in onze wipstoeltjes. Geschikt vanaf de geboorte tot 2 jaar.
Vanaf ongeveer 3 jaar hebben je kinderen dus de leeftijd dat ze helemaal zelfstandig op een gewoon schommel zitje kunnen. Deze zitjes komen in allerlei varianten voor je schommel.
Een wippertje wordt ook wel wipstoeltje of sitter genoemd. Een baby wippertje is eigenlijk het eerste stoeltje van je kindje. In een wippertje baby kunnen ze al vanaf het begin en kun je vaak gebruiken tot een maand of 9.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.
Gebruik je de wipstoel toch al vroeg, dan is het wel belangrijk dat je baby plat ligt. Pas als je baby ouder is en hij zijn hoofdje omhoog kan houden, mag de stoel meer rechtop. Dan kan je hem bijvoorbeeld makkelijk zijn eerste hapjes geven. Doorgaans kan je kindje in de wipstoel tot hij zo'n 9 maanden is.
Train de motoriek en het evenwichtsgevoel.
Kinderen houden ervan om zacht heen en weer te wippen! Je kind leert snel, door eigen bewegingen de wipstoel te laten schommelen. Dit traint het evenwichtsgevoel en de motoriek op een volledig natuurlijke manier.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Als baby's in het bed van de ouders slapen, zouden baby's oververhit, bekneld of verstikt kunnen raken onder dekens en kussens, wat de kans op overlijden zou verveelvoudigen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Je baby mag niet langer dan twee uur per dag in de Maxi-Cosi. In de Maxi-Cosi worden de bewegingen van je kindje beperkt, waardoor zijn arm-, rug-, en nekspieren geen kans krijgen zich goed te ontwikkelen. Bij te weinig vrije beweging en stimulatie kan ook de motoriek zich niet goed ontwikkelen.
Al vanaf een hele jonge leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze zelf kunnen zitten en dingen vastpakken. Meestal is dit tussen de 6 en 9 maanden. Ga bij jonge kinderen (1 tot 3 jaar) voor een kleine zandbak.
Een ander voordeel van schommelstoelen is dat het baby's helpt sneller in slaap te vallen. Het schommelen bootst de beweging na die het kind voelde in de baarmoeder. Studies hebben aangetoond dat deze beweging baby's kalmeert en voorkomt dat ze huilen, waardoor ze worden aangemoedigd in slaap te vallen.