Bovendien hebben de kippen voldoende ruimte in de stal, kunnen ze buiten rondscharrelen en krijgen de dieren geen antibiotica als groeibevorderaar. Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie sterren) voldoet volgens Natuur en Mileu ook aan de hoogste duurzaamheidseisen.
Wat is de beste keuze? De vraag heeft een simpel antwoord: de Kipster-eieren, te koop bij de Lidl, zijn verreweg het duurzaamst. Dat blijkt uit onderzoeken van Dierenwelzijnscheck, een onafhankelijk bureau dat van een heleboel producten zowel de diervriendelijkheid als de CO2-afdruk onderzocht.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Ook vrije-uitloopeieren zijn nog steeds een diervriendelijkere keuze. De kippen krijgen, net als de biologische leghennen, ook de mogelijkheid om buiten te scharrelen en zien dus genoeg daglicht. Binnen zitten echter negen kippen op een m² – net zoveel als bij scharreleieren (zie hieronder).
In de uitloopvlakte kunnen de dieren overdag naar buiten; de totale oppervlakte van het terrein is berekend op 4 vierkante meter per kip. Dat is ook het geval bij bio-eieren, maar het verschil is dat de kippen hier biologisch voeder krijgen, en ze hebben ook iets meer ruimte als ze binnen zitten.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Scharrelkippen hebben een aangenamer leven dan reguliere kippen. Er is meer ruimte en stro, zodat ze echt kunnen 'scharrelen'. Vaak mogen ze naar buiten, soms is dat onder een overkapping. Ze leven ongeveer 3 weken langer dan hun reguliere collegakippen.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Witte eieren zijn duurzamer dan bruine. Dit komt door de kippen die de witte eieren leggen. Die eten minder voer, leven langer en leggen ook nog eens meer eieren dan kippen die de bruine leggen. Er is dus minder grondstof en transport nodig voor deze kippen en dat is beter voor het milieu.
Een scharrelkip kan dus niet scharrelen en komt ook niet buiten. Een plofkip zit met 19 kippen op 1 m2 en ziet nooit daglicht. Scharrelkippen worden met 13 kippen op 1 m2 gehouden en zien soms een beetje daglicht. Biologische kippen wonen met 10 kippen op 1 m2 maar die hebben daarbij nog een kleine uitloop naar buiten.
Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft. Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Met productierechten kunt u een maximaal aantal pluimvee en varkens houden. Als particulier heeft u deze rechten niet nodig. Er is wel een maximum dat u mag houden: per jaar niet meer dan 250 pluimvee-eenheden en/of 3 varkenseenheden.
Deze producten komen uit Frankrijk. Van Nederlandse bodem komt de 'AH Scharrelkip'. Dit heeft het 1 ster Beter-Leven-keurmerk. In Nederland hebben de meeste scharrelvleeskuikenbedrijven dit keurmerk.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken. Op dat ogenblik zullen sommige hennen al leggen. Bij andere kan het nog enkele dagen tot een tweetalweken duren voor ze aan de leg gaan.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Biologische kippen krijgen uitsluitend plantaardig biovoer, niet bespoten met insecticiden en niet genetisch gemanipuleerd, zonder chemische additieven, zonder vismeel. Ze worden gevoed met o.a. tarwe, gerst, haver, maïs, soja, erwten, zonnebloemzaad en luzerne.
Een biologisch ei is gelegd door een kip die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden wordt. Deze kippen krijgen biologisch voer, hebben méér ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen.
Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar/versnipperaar.