Zout (natrium) kan je tijdens de zwangerschap beter vermijden. Het zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt. Vooral wanneer je last hebt van zwangerschapsoedeem – gezwollen handen, enkels, voeten, … - kies je best voor een zoutarm water.
Welk water drinken? Je kan mineraalwater drinken of bronwater (zolang de hoeveelheid natrium kleiner is dan 200 mg/l), maar ook kruidenthee. Bij de maaltijd, het vieruurtje of een tussendoortje zijn melk, vruchtensap (af en toe, zonder toegevoegde suiker) of groentesap eveneens een goed idee.
Leidingwater: liever niet voor zwangere vrouwen
We drinken allemaal wel eens snel een glas water uit de kraan. De smaak en de mineraalzoutsamenstelling in het water variëren, afhankelijk van waar wij ons bevinden, omdat het water afkomstig is uit meren, rivieren of uit het grondwater.
In frisdrank en sappen zit namelijk - soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig. Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille). Tip: aan mineraalwater kun je ook smaakmakers toevoegen.
Genoeg drinken is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap, en het liefste is dat gewoon water. Dagelijks kan je het beste 1,5 tot 2,5 liter water drinken als je zwanger bent, maar het is goed voor te stellen dat het drinken van enkel water een beetje gaat vervelen.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Drink je niet genoeg, dan is er een risico op oververhitting of uitdroging, waar je je erg slecht door kan voelen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, oedeem, hoofdpijn, duizeligheid, kramp en misselijkheid. Voldoende water drinken tijdens de zwangerschap is dus van belang voor je baby en voor jou!
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
Je hebt elke dag 1,5 tot 2 liter water nodig. Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, drink je best maximaal vier tassen milde koffie of maximaal 0,5 liter koffie per dag.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Evian Mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
De eisprong en de eventuele bevruchting vinden meestal plaats 2 weken na het begin van je laatste menstruatie. Tussen de bevruchting en de geboorte liggen ongeveer 266 dagen of 38 weken. De vermoedelijke bevallingsdatum is maar een richtdatum.
Thee met cafeïne wordt tijdens de zwangerschap sterk afgeraden, echter verschilt het aantal milligram cafeïne per theesoort. Zwarte en groene thee bevatten de meeste cafeïne en zijn daarom eigenlijk een no go tijdens de zwangerschap.
Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Effect van dutjes
Zwangere vrouwen die regelmatig powernappen hebben minder kans op een baby met een (te) laag geboortegewicht. En hoe langer en vaker ze 's middags slapen, hoe groter dat effect is. Doe je in het derde trimester dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten, dan haal je er het maximale uit.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Neem een soep bij de lunch, bijvoorbeeld een tomaten- of pompoensoep, wortel- of courgettesoep of een soep vol verschillende gesneden groenten. Maak van een ei eens een boerenomelet (bij de lunch).
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.