Hieronder een aantal voedingsmiddelen die de spijsvertering ondersteunen en verzachtend werken voor de maag. dranken: kruidenthee: venkel, kamille, zoethout, rooibos, sterrenmix.Water met 2 eetlepels appelazijn (voor het eten).
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Drink liever niet teveel bij het eten. Merkt u dat het drinken van koffie, alcohol, koolzuurhoudende of zure dranken de klachten verergert? Vermijd deze dan zo veel mogelijk.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Bonen, koolsoorten, ui en prei zijn gasvormende producten. Wees hiermee voorzichtig. Een volle maag kan klachten geven als u ligt. Eet dus niet half liggend en eet 3 uur voor het slapen gaan niets meer.
Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter. Let op: neem geen NSAID's, zoals ibuprofen, of middelen met acetylsalicylzuur, zoals aspirine. Die pijnstillers kunnen juist maagpijn veroorzaken.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren.Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust;Misselijkheid en overgeven;Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Gezondheidseffecten voedselinfectie
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Kruiden zoals kamille en munt hebben een relaxerend effect op de maag en darmen, wat kan leiden tot een vermindering van symptomen zoals krampen en opgeblazenheid. Daarnaast bezitten enkele kruiden zoals gember en meidoorn potentieel pijnstillende componenten die maagpijn kunnen verlichten.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.
Gember kan ingezet worden bij:
maagklachten (zoals een maagontsteking, maagzweer, maagpijn, luie maag) klachten van de spijsvertering (opgeblazen gevoel, winderigheid, oprispingen, snel vol zitten, misselijkheid en braken) reisziekte.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Artsen schrijven erytromycine in uitzonderingsgevallen voor bij een gestoorde lediging van de maag, als andere medicijnen niet voldoende helpen. Een bij-effect van erytromycine is dat het de beweging van het maagdarmkanaal stimuleert.
Tips tegen maagpijn
Begin elke ochtend met een glas warm water. Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten. Een kop warme melk of verse gemberthee.
Een maagontsteking of -zweer kan het resultaat zijn van ontstekingsremmers. In dat geval stop je hier best mee. Je kan bijvoorbeeld opteren voor geneesmiddelen op basis van paracetamol. Overleg dit steeds met je huisarts of (online) apotheker.
Steenvruchten, zoals nectarines en pruimen, kunnen de problemen verergeren.En ook citrusvruchten kunnen de maag irriteren. Die vermijd je dus liever. In principe is veel fruit lichtverteerbaar, omdat er veel water in zit.
Olijfolie staat bekend om zijn gunstige effecten op de spijsvertering. Het is licht verteerbaar en helpt het lichaam om voedingsstoffen efficiënt op te nemen. De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het bevorderen van een gezonde darmflora.