Meraxes gigas, een reusachtige, op twee poten lopende dinosaurus die zo'n 100 miljoen jaar geleden in Argentinië leefde, had kleine armen vergeleken met zijn enorme lijf en kop. Hij lijkt qua lichaamsbouw op de T. rex, die pas tientallen miljoenen later ten tonele zou verschijnen.
Wie de film 'Jurassic Park' heeft gezien zou het de afschrikwekkende wezens niet aangeven, maar van de nog levende dieren staat de Tyrannosaurus rex genetisch gezien het dichtst bij kippen en struisvogels. Dat zeggen onderzoekers van de medische school van Harvard.
Het eerste fossiel van Tyrannosaurus werd ontdekt in 1874. In 1905 werd de typesoort van het geslacht benoemd: Tyrannosaurus rex, de "koning-tiransauriër".
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Er zijn verschillende mamenchisaurussen. Allemaal hadden ze een lange nek, die tot twaalf meter lang kon worden. Dat is zes keer langer dan de nek van een gemiddelde giraf. De Mamenchisauridae leefden waarschijnlijk alleen in China en stierven circa 145 miljoen jaar geleden uit.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
De Argentinosaurus was niet alleen de grootste dino, maar ook het grootste levende wezen tot nu toe en bovendien het zwaarste dier dat ooit op het land leefde. Het hart van de dino vestigde ook een record: dat woog ongeveer 400 kilo en was meer dan 1700 keer groter dan een mensenhart.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Allah heeft de dinosaurussen in de Koran vermeld maar het woord "dinosaurussen" is een modern woord. Allah bedoeld voor alle schepsels "beesten" als "dabbah". Een "dabbah" in de Edele Koran bestaat uit alle dieren, waaronder de dinosauriërs. Ook zegt Allah dat er op aarde dieren waren voordat de mens was geschapen.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
De enige nog levende dinosaurus, niet zo'n grote natuurlijk, maar de Tuatara leefde 200 miljoen jaar geleden al, en hij leeft ook nog eens lang, tussen de 100 en 200 jaar.
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
De supersaurus is waarschijnlijk de langste dinosaurus die ooit heeft geleefd. Dat concluderen wetenschappers op basis van nieuw fossielonderzoek. Het dier kon maar liefst 42 meter lang worden.
Het eerste fossiel van Diplodocus werd in 1877 ontdekt in de Verenigde Staten. Het dier kreeg in 1878 van de beroemde Amerikaanse paleontoloog professor Othniel Charles Marsh zijn naam, die "dubbele balk" betekent.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
Nigersaurus was een herbivoor met een zeer uitzonderlijk brede bek, waar, inclusief vervangingstanden, ook nog eens vijfhonderd tot zeshonderd tanden in stonden.
De 'echte' gaviaal heeft in beginsel altijd meer dan 100 tanden.
De scherpste tanden die de wereld ooit gekend heeft, zijn van de conodonten, een uitgestorven primitieve mariene gewervelde. Hun vlijmscherpe tanden waren slechts één twintigste van de breedte van een menselijke haar.