Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekening. De gemachtigde kan daarmee een aantal bankzaken namens u regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld namens u geld overboeken en uw bij- en afschrijvingen checken. U bent als rekeninghouder de volmachtgever.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Iemand machtigen om bankzaken te beheren. Heb je hulp nodig van een familielid, partner of iemand anders bij het regelen van je bankzaken? Met een bankvolmacht geef je iemand toestemming om bij- en afschrijvingen van je rekening te bekijken, geld over te maken of een incasso terug te boeken.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
Antwoord. Een machtiging is doorgaans geldig tot één jaar vanaf de toegekende ingangsdatum, tenzij de zorgverzekeraar iets anders aangeeft in de beoordeling, of de verzekerde bij de betreffende zorgverzekeraar weg gaat.
Met een volmacht geef je iemand toegang tot je bankrekeningen of je verzekeringen. Zo kan die volmachthebber de gegevens raadplegen en/of verrichtingen doen.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Als u iemand wilt machtigen die na overlijden (een executeur) de bankzaken kan regelen dan zal dit vastgelegd moeten worden in een testament. Deze persoon kan geen bankzaken vóór het overlijden regelen. Om toegang tot de bankrekening te krijgen heeft de executeur een verklaring van executele nodig.
Als je een bankrekening hebt die op één naam staat, ben jij als enige gerechtigd om betalingen te doen en je bent ook als enige gerechtigd tot het saldo. Een en/of-rekening is daarentegen een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen of betalingen kunnen doen.
Machtiging. Met een machtiging geeft de rekeninghouder (volmachtgever) een ander (de gemachtigde) toestemming om een deel van zijn bankzaken te kunnen regelen. De rekeninghouder blijft wel zelf verantwoordelijk voor zijn rekening.
Een onherroepelijke volmacht kunt u niet intrekken. Een onherroepelijke volmacht wordt vaak aan de bank gegeven in verband met een executieveiling.
Een algemene volmacht kunt u via de notaris regelen. Dit heet een notariële volmacht. Een algemene volmacht kunt u ook buiten de notaris om regelen. Dat wordt ook wel een onderhandse volmacht genoemd.
Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.
Dit kan online via machtigen.digid.nl of telefonisch bij de DigiD-helpdesk. DigiD stuurt de machtigingscode naar het huisadres van de gebruiker. De gebruiker geeft de machtigingscode en zijn burgerservicenummer door aan de gemachtigde. De gemachtigde activeert met zijn eigen DigiD de machtiging via machtigen.digid.nl .
Met een DigiD-machtiging kunt u iemand machtigen om de aangifte voor u te doen of iemand te helpen bij het doen van aangifte. Iemand machtigen is veilig, u hoeft uw DigiD dan niet uit handen te geven. U kunt deze ook telefonisch aanvragen bij de DigiD-helpdesk: 088 - 123 65 55.
Om een machtiging te registreren moeten u en uw intermediair een aantal handelingen verrichten: Uw intermediair stuurt met zijn software een aanvraag voor de registratie van een machtiging. U ontvangt van dit machtigingsverzoek een brief van de Belastingdienst. Deze aanvraag moet u vervolgens goedkeuren.